Komentara: 13
Pregleda: 12632

Žigmanov: Mirko Bajić potkopava juče potpisanu Deklaraciju

21.06.2016. u 18:58h
Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Saopštenje Tomislava Žigmanova, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao reakciju na Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca povodom potpisivanja Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske, prenosimo u nastavku.
Žigmanov: Mirko Bajić potkopava juče potpisanu Deklaraciju

Po ko zna koji put, opet se javnosti bez ikakvog ozbiljnog razloga obratio Mirko Bajić, jedan od najopskurnijih likova subotičke političke scene, ne bi li izneo po pravilu ne samo negativne već i neutemeljene stavove spram vođstva hrvatske zajednice u Srbiji.

Poslovično neinformisan, bez znanja o onome o čemu je sve bilo reči na jučerašnjem sastanku srpskog mandatara Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović s predstavnicima Hrvata u Srbiji, Mirko Bajić je našao za shodno da u, jezičkom smislu posve nepismenom, saopštenju za javnost Saveza bačkih Bunjevaca provokativno prokomentariše obećanje Aleksandra Vučića da će pokrajinska Vlada voditi računa da osigura finansijska sredstva za izlaženje nedeljnika „Hrvatska riječ“. U tom smislu, valja istaći kako domaćin susreta Aleksandar Vučić nije govorio o nekakvom favorizovanju informisanja Hrvata u Vojvodini niti o tome da će druge nacionalne zajednice u Vojvodini biti uskraćene za to pravo. Stoga posve nedolično poučavanje Mirka Bajića Aleksandru Vučiću o tome što mu je činiti na planu politike finansiranja glasila na manjinskim jezicima u Vojvodini deluje posve neprilično i degutantno.

Istovremeno optuživati mene kao predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da sam „stao iza leđa Aleksandra Vučića“ i da je DSHV „išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na najvulgarniji način“ (upravo tako!), verovatno spada u sam vrh antologije političke gluposti i zlonamernosti. DSHV je sasvim racionalno i sa razlogom izabrao one političke snage za zajednički izlazak na izbore, uz svest o svim rizicima koji taj izbor sa sobom nosi, o čemu je javnost uredno informisao.

Na kraju, ali ne i na poslednjem mestu, naglasićemo kako je susret s Aleksandrom Vučićem s predstavnicima Hrvata u Vojvodini bio kao s budućim premijerom Srbije, a ne kao predsednikom stranke, što veoma cenimo. Ukoliko to Mirko Bajić nije shvatio, onda smo dužni iskazati ne samo žaljenje već i zabrinutost, jer je svojim nemuštim saopštenjem i neosnovanim napadom na političku stranku hrvatske zajednice, čiji je predsednik bio među ostalim domaćinom budućem srpskom premijeru, zapravo potkopao temeljnu nameru potpisane Deklaracije. O istom će uredno biti upoznata i supotpisnica istog, za Hrvate u Vojvodini i više nego važnog, dokumenta.

// kraj saopštenja

Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 12632

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

dshv

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.