Komentara: 27
Pregleda: 7650

SBB: Pozdravljamo potpisivanje Deklaracije

21.06.2016. u 11:55h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca povodom potpisivanja Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske prenosimo u celosti.
SBB: Pozdravljamo potpisivanje Deklaracije

Pozdravljamo potpisivanje Dekleracije o unapređenju odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Deklaracija je dokaz ispravnosti politike koju vodi Aleksandar Vučić i Srpska Napedna Stranka.

Činjenica da se pitanja prava nacionalnih manjina – srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji, u Deklaraciji  vezuju za bilatererni sporazum iz 2004. i Okvirnu konvenciju Saveta Evrope iz 1994., konačno otklanja sve insinuacije i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost. Na osnovu ovih dokumenata ne postoji  ni jedan osnov da se Bunjevcima osporava pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i mi očekujemo da se to u buduće poštuje.

Pozdravljamo iskazana nastojanja da se hrvatskoj manjini pomogne, naročito u oblasti informisanja i kulture, ali istovremeno ukazujemo da je neophodno da se organi Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, na potpuno isti način odnose prema svim nacionalnim manjinama. Treba obezbediti sredstva za „Hrvatsku riječ“,  ali na istim principima treba obezbediti sredstva  i za „Mađar soo“, „Het nap“, „Libertatea“, „Ruske slovo“, „Bunjevače novine“... , odnosno pisane medije svih nacionanih manjina. Drugim rečima, Republika Srbija, na svim nivoima vlasti,  mora voditi ujednačenu politiku prema ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, pri čemu ne može posebno izdvajati ili favorizovati bilo koju nacionalnu manjinu, pa ni hrvatsku.

Istovremeno, ukazujemo na licemeran stav Tomislava Žigmanova predsednika DSHV, koji je stao iza leđa Aleksandra Vučića sa zahtevima za rešavanje problema hrvatske manjine, a na izborima je išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način. Treba pitati Tomislava Žigmanova zašto nije probleme hrvatske manjine rešavao sa svojim prijateljima, Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, dok je sa njima više od decenije bio zajedno u vlasti,  a sa kojima je i danas u političkom zagrljaju.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 7650
Povezana vest
Povezane teme
savez bačkih bunjevaca
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.