Komentara: 12
Pregleda: 3026

Zemlja za sada ne ide "na doboš"

06.01.2015. u 15:49h
Izvor: RTV Yueco
Poreska uprava, prema nezvaničnim informacijama, obustavila je upis i aktiviranje hipoteka na zemljište malih poljoprivrednih proizvođača koji imaju velika dugovanja na ime poreza za penzijsko i zdravstveno osiguranje. U poslednja tri meseca prošle godini pravnici-volonteri Gradske uprave u mnogim slučajevima uspeli su da smanje iznos dugovanja ili da određena dugovaranja prebace u period mirovanja. Za to vreme, Radna grupa sastavljena od predstavnika nekoliko ministarstava traži rešenje po kojem bi se ubuduće pomenuti doprinosi određivali na osnovu katastarskog prihoda, a plaćali srazmerno veličini poseda.
Zemlja za sada ne ide "na doboš"

Skoro pet meseci nakon sastanka održanog u Subotici, kako je to i najavljeno, pravnici – volonteri Gradske uprave, nakon obuke, obradili su 192 predmeta. U skoro trećini predmeta uspeli su da smanje iznos dugovanja, a određeni deo prebacili u period mirovanja.

Radna grupa koja je oformljena na predlog Ministarstva poljoprivrede, a u čijem sastavu su i predstavnici ministarstava finansija, rada i zdravlja, održala je do sada nekoliko sastanaka na ovu temu, kako bi se pronašlo rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Njihovi napori su usmereni na to da se ubuduće iznosi poreza za PIO i zdravstveno osiguranje određuju srazmerno posedu, a da se visina određuje na osnovu katastarstkog prihoda. Do tada, poljoprivrednicima se više zemlja ne oduzima, zbog ranijih dugovanja, mada zvaničnih informacija nema.

Glavni razlog za dugovanja malih poljoprivrednika je činjenica da su svi poljoprivrednici koji imaju i pola hektara u vlasništvu morali plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara, što je nemoguće i proizvesti na toj površini. Ali, zakon je takav, a poreska uprava ga sprovodi i mnogima je poslala rešenja o prinudnoj naplati, što u praksi može da uzrokuje da mnogi od njih ostanu bez zemlje i kuća i postanu socijalni slučajevi. Stoga se krenulo sa pronalaženjem rešenja ovog problema, koji nije karakterističan samo za Suboticu i Vojvodinu, nego i za celu Srbiju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 3026
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.