• Pregleda: 2800

Zemlja za sada ne ide "na doboš"

Poreska uprava, prema nezvaničnim informacijama, obustavila je upis i aktiviranje hipoteka na zemljište malih poljoprivrednih proizvođača koji imaju velika dugovanja na ime poreza za penzijsko i zdravstveno osiguranje. U poslednja tri meseca prošle godini pravnici-volonteri Gradske uprave u mnogim slučajevima uspeli su da smanje iznos dugovanja ili da određena dugovaranja prebace u period mirovanja. Za to vreme, Radna grupa sastavljena od predstavnika nekoliko ministarstava traži rešenje po kojem bi se ubuduće pomenuti doprinosi određivali na osnovu katastarskog prihoda, a plaćali srazmerno veličini poseda.
Zemlja za sada ne ide "na doboš"

Skoro pet meseci nakon sastanka održanog u Subotici, kako je to i najavljeno, pravnici – volonteri Gradske uprave, nakon obuke, obradili su 192 predmeta. U skoro trećini predmeta uspeli su da smanje iznos dugovanja, a određeni deo prebacili u period mirovanja.

Radna grupa koja je oformljena na predlog Ministarstva poljoprivrede, a u čijem sastavu su i predstavnici ministarstava finansija, rada i zdravlja, održala je do sada nekoliko sastanaka na ovu temu, kako bi se pronašlo rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Njihovi napori su usmereni na to da se ubuduće iznosi poreza za PIO i zdravstveno osiguranje određuju srazmerno posedu, a da se visina određuje na osnovu katastarstkog prihoda. Do tada, poljoprivrednicima se više zemlja ne oduzima, zbog ranijih dugovanja, mada zvaničnih informacija nema.

Glavni razlog za dugovanja malih poljoprivrednika je činjenica da su svi poljoprivrednici koji imaju i pola hektara u vlasništvu morali plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara, što je nemoguće i proizvesti na toj površini. Ali, zakon je takav, a poreska uprava ga sprovodi i mnogima je poslala rešenja o prinudnoj naplati, što u praksi može da uzrokuje da mnogi od njih ostanu bez zemlje i kuća i postanu socijalni slučajevi. Stoga se krenulo sa pronalaženjem rešenja ovog problema, koji nije karakterističan samo za Suboticu i Vojvodinu, nego i za celu Srbiju.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

12
joka Odgovori
Samo bi nam još to trebalo. Zašto je porez na poljoprivredno zemljište tri puta veći u Subotici nego u Bačkoj Topoli.
Ako je Pastor smenio gradonačelnicu Bačke Topole, šta treba da radi sa Maglaijem?
Isterati ga iz Gradske kuće i da ga više portir ne pusti unutra.
Hoće li neko odgovoriti zašto je porez veći u Subotici nego u Bačkoj Topoli.
kojot Odgovori
Bolje ispitati šta se radi u službi za poljoprivredu i ko nam tamo sedi , poput goluba preletaca Grgura a koji je eto već sve partije promenio samo da ostane u službi onih kojima ovakve stvari odgovaraju a za zasade kojih nema već ga je gospođa tumbas optužila i postupak je u toku
Vojvođanin - Srbija Odgovori
Duša vam prokleta bila svima onima koji donose ovakve zakone
Milan024 Odgovori
Kapitalizam, kapitalizam ste tili, i jetovam ga, je..te ga!!!!!!!!
TT Odgovori
Pet meseci 100 radnih dana obradjeno 192 predmeta ni dva dnevo.Pitam se da li je to za pohvalu ili ukor,koliko volontera je radilo na tim predmetima.
mali Odgovori
suboticka opstina uzima cenu zemlje u kupoprodajnim ugovorima od 15000eura hektar sto je 150% cene trzisne ,na osnou te cene razrezuje porez !! pa nije bilo kupoprodaje nego je ubrano kukuruz zito pa na osnovu dobiti bi trebalo da se plati porez !-a ne porez na prenos apsolutnih prava !-pitanje za ustavni sud !!
joka Odgovori
Hoće mi neko objasniti zašto je porez na obradivo poljoprivredno zemljište manji u Bačkoj Topoli nego u Subotici?
Vesko Odgovori
To mozemo zahvaliti iskljucivo nasoj gradskoj vlasti, sto imamo najveci porez na poljoprivredno
zemljiste, u nasem okruzenju.
Gospodin Grgur tuđe daje u zakup, a on uveliko ceka da mu se vrati dedovina. Njemu je lakse
sacekati rstituciju, sa dobrom platom i radasom sto dobije od izdavanja drzavne zemlje.
opljačkan Odgovori
Zašto poreska uprava nije upisala hipoteke vlasnicima "kupljenih" subotički firmi koji nisu plaćali poreze i doprinose po nekoliko godina, trebala je poreska uprava te lopove da zaustavi u pljačkanju subotički preduzeća, sram da bude poresku upravau što je udarila na sirotinju a ove velike obesne lopurde štiti umesto da im zapleni sve što imaju, pošto su na sve moguće načine pljačkali privredu Subotice.
joka Odgovori
Hoće li mi neko objasniti zašto je porez na obradivo poljoprivredno zemlljište manji u Bačkoj Topoli nego u Subotici?
Zar Bačka Topola i Subotica nisu u istoj državi.
E moj Pastor, šta nam uradi Maglai. Oteo bi sve od poljoprivrednika samo da poveća broj zaposlenih u Gradskoj kući.
Udruženje poljoprivrednika - Obratimo se pod hitno Ustavnom sudu.
Vesko Odgovori
A koliko je drzava ostecenja sa namestenim prodajama opljackanih preduzeca, koja su
budzasto prodata tako da buduci vlasnici nisu morali platiti odgovarajuci porez na promet
i zbog toga nikom nista. Oni se i dalje bogate na teret opljacaknih radnika i drzave, a porez-
nici ce prije udariti na male posednike, koji ni ovako ne mogu izaci na kraj sa prezivljavanjem.
lakumity Odgovori
@opljačkan
U potpunosti se slažem sa vama.
Lokalna poreska služba je očigledno u službi nekih "viših" interesa jer je javna tajna da većina lokalnih tajkuna dužna poprilične sume za porez ali lakše oguliti običnog čoveka- manje je galame.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.