Komentara: 31
Pregleda: 8465

"Železničar" od naredne sedmice na licitaciji

15.02.2016. u 11:27h
Izvor: Subotičke novine
Zbog dugovanja koja ima prema „Vojvođanskoj banci AD“, nekretnine u vlasništvu bivše konfekcije „Željezničar“ dospeće na licitaciju 22. februara. Bivši zaposleni, njih oko stotinu, kojima doprinosi za penziju nisu uplaćivani četiri godine, naći će se najverovatnije u problemu, jer će nedostajući iznos morati sami da uplate.
"Železničar" od naredne sedmice na licitaciji

Vrednost potraživanja „Vojvođanske banke AD“ je oko 16 miliona dinara, a „Željezničar“ je Poreskoj upravi, za neisplaćene doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje dužan oko 10 miliona dinara, zbog čega je preduzeće trenutno u blokadi od 6,6 miliona dinara. Banka je vlasnik hipoteke prvog reda a Poreska uprava drugog reda na zemljište pod zgradom-objektom u Kosovskoj ulici i uz zgradu ukupne površine parcele od 60 ari i 19 kvadratnih metara, a zemljište se vodi kao gradsko građevinsko zemljište u vlasništvu izvršnog dužnika.

Vrednost nepokretnosti, prema ranijoj proceni Poreske uprave iz 2012. godine, iznosila je milion evra, da bi je pri poslednjoj proceni veštak korigovao na oko 835.000 evra.

Kako su bivši zaposleni, pošto „Željezničar“ sada nema nijednog radnika, dospeli u ovaj nezahvalni položaj? U te četiri nedostajuće godine, bilo je moguće isplaćivati neto zarade, a da se ne uplaćuju doprinosi, što danas nije moguće.

"Železničar" od naredne sedmice na licitaciji

Prvo javno nadmetanje zakazano je za 22. februar u 13,30 časova u zgradi Privrednog suda u Subotici i prodavaće se sa 60 odsto od procenjene vrednosti. Odmah posle prve neuspele prodaje zakazuje se nova, u roku od 30 dana, sa početnom cenom od 30 odsto, što znači polovinom od prve cene i u tom slučaju realno je očekivati da će banka svoja potraživanja podmiriti a da će drugi deo duga zbog kojeg je preduzeće u blokadi kao hipoteka drugog reda ostati nepokriven.

Prodaja jedine preostale imovine nekada velike konfekcije „Željezničar“ objavljena je samo na sajtu Privrednog suda, jer Zakon o izvršenju ne obavezuje na drugačije oglašavanje što znači da je to stvar interesa stranaka u postupku koje ovoga puta očigledno nisu videle razlog da potencijalne kupce upoznaju sa prodajom.

"Železničar" od naredne sedmice na licitaciji

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 8465
Povezane teme

licitacija

licitacija zemljišta

železničar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.