Komentara: 0
Pregleda: 1063
Foto

Zdanje „Nacionalne kasine“ dom Gradske biblioteke već sedam decenija

08.02.2023. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Raskošno zdanje Ferenca Rajhla u samom srcu grada, nekadašnja zgrada „Nacionalne kasine“, već sedam decenija je dom subotičke Gradske biblioteke. Povodom značajnog jubileja, Gradska biblioteka je pokrenula „Večeri zavičajne istorije“ i u okviru njih postavljena je prva izložba „Zgrada biblioteke kao biser subotičke kulture 70 godina“.
Zdanje „Nacionalne kasine“ dom Gradske biblioteke već sedam decenija

Fotografije i dokumenta iz bibliotečkog fonda prikazale su put izgradnje zgrade „Nacionalne kasine“ i useljenje Gradske biblioteke 1953.  godine u njeno okrilje.

- Izložba je posvećena 70. godišnjici od preseljenja Biblioteke u zgradu koju je projektovao Ferenc Rajhl. Jubilej ćemo obeležavati tokom cele godine jer smo ponosni što smo u ovoj zgradi, koja je izrasla u simbol grada – ističe Iren Bognar, autorka izložbe. – Te 1953. godine biblioteka je stekla konačno uslove da čuva svoj fond, izdvoji svoje vrednije fondove, retke i zavičajne knjige, stvori čitaonice za sve grupe građana i čitanje periodike. To je zaista bio veliki događaj tog vremena. Razvoj još traje, kako se bogati biblioteka i fond, tako se širi, pratimo moderne tokove koji su pred bibliotekama.

Zdanje „Nacionalne kasine“ dom Gradske biblioteke već sedam decenijaZgrada „Nacionalne kasine“  izgrađena je 1896. godine i do danas je sačuvala svoj izvorni oblik i predstavlja jedan od najmarkantnijih primera eklektičke arhitekture u gradu. Nastala je obnovom i dogradnjom stogodišnje barokne kurije subotičke familije Skenderović. Objekat je frontalnim blokom okrenut trgu, a bočnim krilima se proteže ulicama Braće Radića i Cara Dušana. Projektant zdanja je bio arhitekta Ferenc Rajhl. Od nekadašnje barokne kurije porodice Skenderović, jedva da je nešto i ostalo, jer je kreativni i ambiciozni arhitekta želeo da se u potpunosti potvrdi u svom umeću na ovom objektu. Od stare zgrade u stilu provincijske varijante baroka izgradio je novu reprezentativnu palatu u tada dominantnom stilu eklektike. Rajhl joj je udahnuo pompeznost raskošnom neobaroknom plastikom uključujući u izvođenje ovog poduhvata i tada još mladog, kasnije jednog od najpoznatijih mađarskih vajara, Edea Telča.

Zdanje „Nacionalne kasine“ dom Gradske biblioteke već sedam decenija- Izložba prezentuje istoriju zgrade biblioteke, zgradu „Nacionalne kasine“ i Gradske biblioteke Subotice. Prvi put prikazujemo sam zgradu, kako je projektovana, istoriju „Nacionalne kasine“, od kada je i zašto bila u Subotici i koja je bila njena misija. Potom prikazujemo i samu prošlost Gradske biblioteke – objašnjava Anita Palfi, viši bibliotekar. – Sve što je prikazano je deo Zavičajnog fonda Gradske biblioteke i na reprezentativan način prikazuje našu kulturu i baštinu.

Izvor: Subotica.com
Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija Nacionalna kasina - Izložba dokumenata i fotografija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1063
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.