Komentara: 7
Pregleda: 12289

Zbog velikih gužvi suspendovane mere pooštrene kontrole na granicama

09.04.2017. u 15:37h > 21:33
Izvor: Agencija "Tanjug"
Dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.
Zbog velikih gužvi suspendovane mere pooštrene kontrole na granicama

Kako su prenele agencije, Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

- Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije - saopšteno je iz Direkcije policije.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila u petak, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Tokom petak i subote na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Bez veće gužve na prelazima sa Mađarskom

Na graničnom prelazu Kelebija listu „Politika“ je rečeno da je uobičajeno da je nedeljom više putnika na izlasku iz zemlje, jer se po pravilu nakon vikenda vraćaju na rad u neku od zemalja Evropske unije, ali dužih zadržavanja na granici nema. To znači i da njihove kolege na Tompi, sa mađarske strane, ne obavljaju pooštrene mere kontrole, koje su primenjivali od petka u ponoć. Pooštrene mere kontrole značile su da se pregledaju ne samo putne isprave već i vozačke i saobraćajne isprave, kao i detaljan pregleda vozila.

Slična situacija je i na graničnom prelazu Horgoš, i carinici kažu da takođe nema gužvi ni zadržavanja i da saobraćaj teče uobičajenim intenzitetom. Nakon uvođenja mera pooštrene kontrole Šengenske zone na graničnim prelazima prema Mađarskoj u petak i subotu čekalo se i duže od dva časa. Na zvaničnoj internet stranici mađarske policije u odeljku o vremenu čekanja na graničnom prelazima, takođe nema podataka o dužim zadržavanjima ni na jednom od graničnih prelaza.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 12289

Povezana vest

Povezane teme

gužve na graničnim prelazima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.