Komentara: 6
Pregleda: 5084

Zbog povoljnije epidemiološke situacije bolnica sutra ukida još jedan Kovid blok

28.04.2021. u 17:20h
Izvor: RTV Yueco
U proteklom periodu beleži se pad novoobolelih od virusa kovid-19, te je od sutra predviđeno zatvaranje Kovid 2 dela koji se nalazi u Centralnoj zgradi Opšte bolnice Subotica. Trenutno se na lečenju u Kovid delu nalazi 97 pacijenata, 13 u jedinici intenzivne nege, dok je 12 pacijenata na respiratorima.
Zbog povoljnije epidemiološke situacije bolnica sutra ukida još jedan Kovid blok

Pacijenti koji se nalaze u Kovid delu bolnice imaju veoma ozbiljne i teške kliničke slike sa obostranim pneumonijama i pridruženim bolestima koje otežavaju njihovo kovid stanje. Ipak, za sada se može reći da postoji određeni trend opadanja broja pacijenata, kako onih koji se javljaju na pregled, tako i u broju prijema pacijenata, kaže dr Gordana Krtinić, epidemiolog subotičke bolnice.

- Poslednje dve nedelje smo između 10 i 15 prijema novih pacijenata u 24 sata, što je značajno manje nego do pre dve nedelje. Taj trend je postepen, znači spušta se vrlo polako i još uvek to nije zadovoljavajuće stanje, ali uspeli smo da smanjimo skoro za 40 odsto broj ležećih pacijenata u bolnici, pa možemo reći da se krećemo ka boljem - kaže dr Krtinić.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije bolnica sutra ukida još jedan Kovid blokU fokusu je i dalje imunizacija građana i lekari apeluju na sve sugrađane da se odazovu u što većem broju na vakcinaciju, jer je to najbolji način u borbi protiv korona virusa, a samim tim i manjeg broja pacijenata u bolnicama. Kada je reč o vakcinaciji u bolničkim uslovima, sprovodi se svakog utorka, a upućuju se samo oni pacijenti kod kojih se očekuje neka teža neželjena reakcija.

- Zbog toga što takvi pacijenti u anamnezi navode da su imali tokom života neku težu alergijsku reakciju, bilo na neki lek, ubod insekta ili na bilo koji drugi alergen, svaki takav pacijent kod nas prolazi konzilijarni pregled od strane imunologa i alergologa, koji na osnovu detaljnog pregleda odlučuju da li pacijent može da primi vakcinu, koju vakcinu i pod kakvim uslovima. Uglavnom za one pacijente koijma se odobrava vakcinacija, radi se jedan vid premedikacije - objašnjava dr Krtinić.

Kovid 3 deo već je zatvoren, a za sutra je predviđeno zatvaranje i Kovid 2 dela koji se nalazi na četvrtom spratu Centralne zgrade. Oslobađanjem prostora povećava se zelena zona, a određeni broj lekara i sestara prelaze da rade upravo u zelenu zonu. Time se pojačavaju i sve usluge koje zahtevaju ostali pacijenti. Pored toga, lekari apeluju na sve da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera, pogotovo kada je reč o predstojećim prvomajskim i vaskršnjim praznicima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5084
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.