Komentara: 9
Pregleda: 9272

Zbog najavljenih visokih temperatura vanredno stanje sve izvesnije

11.07.2012. u 13:01h
Od 15. do 21. jula očekuje se pravi toplotni udar sa temperaturama od oko 40 stepeni, zbog toga postoji mogućnost da se u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji od 15. jula proglasi vanredna situacija, kaže Predrag Marić, načelnik sektora MUP za vanredne situacije.
Zbog najavljenih visokih temperatura vanredno stanje sve izvesnije

Nijedna lokalna samouprava još nije proglasila vanrednu situaciju zbog nesnosnih vrućina koje u Srbiji traju već desetak dana i građanima stvaraju posebnu nervozu.

S obzirom na to da će se vreli talas nastaviti, moguće je da za par dana pojedine opštine i gradovi proglase vanrednu situaciju. „Za sada se još nisu stekli uslovi da dođe do toga, život se koliko-toliko odvija normalno“, kaže za “Blic” Predrag Marić. On međutim navodi da su prognoze meteorologa upozoravajuće. Sektor za vanredne situacije a je spreman da reaguje ako bude elementarnih nepogoda izazvanih vrućinama, kao što su požari, ili ako dođe do nestanka vode, struje. „S obzirom na to da se krajem ove i početkom sledeće nedelje najavljuje još topliji talas, moguće je da će se stvoriti uslovi i za proglašenje vanredne situacije – kaže Marić.

„U slučaju proglašenja vanredne situacije, preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku koje se odnose prvenstveno na rad na otvorenom postale bi naredbodavne“, rekao je Marić. „Bilo bi skraćeno radno vreme, režim saobraćaja bio bi izmenjen naročito u velikim gradovima gde beton i saobraćajne gužve doprinose da bude još toplije. Spremni smo da reagujemo i u slučaju šumskih požara. Pratimo stanje na terenu svakodnevno i ako zatreba osim naših letelica za gašenje požara, imamo i jednu rusku – rekao je Marić.

U narednih 7 dana u Subotici prosečna dnevna temperatura će biti 28 stepeni

Iako ove poruke koje dobijamo i sektora za vanredne situacije deluju poprilično ozbiljne, mi smo se potrudili da vidimo malo preciznije kako to konkretno po danima izgleda za naš grad u prognozi za 7 dana. Ovo je navodno pouzdanija i preciznija od one na period od mesec dana pa ako je sudeći po ovim podacima vremenske progonze - Subotica neće upasti u taj talas u narednih 7 dana.

Zbog najavljenih visokih temperatura vanredno stanje sve izvesnije

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 9272
Povezane teme

vanredno stanje

vremenska prognoza

prognoza vremena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.