Komentara: 39
Pregleda: 8526

Zbog čega Subotičani rade na crno

30.04.2014. u 18:42h
Izvor: RTV Yueco
Nepoznavanje radnih prava, egzistencijalni problemi i nepovoljna privredna klima, neki su od glavnih uzročnika rada na crno, jedan je od zaključaka projekta “Radimo li dostojanstveno”. Tokom projekta započeto je i anketiranje percepcije rada na crno među građanima, kako Subotice, tako i drugih vojvođanskih gradova, čiji prvi rezultati pokazuju da su pojedini anketirani Subotičani se izjasnili da su na crno radili i 17 godina.
Zbog čega Subotičani rade na crno

Radu na crno, odnosno pitanju “Radimo li dostojanstveno” bila je posvećena današnja javna debata na kojoj je, uz učešće institucionalnoh predstavnika, analizirano trenutno stanje, njegove moguće posledice, ali i ponuđena moguća rešenja.

U sklopu ovog projekta započeta je i anketa posvećena percepciji rada na crno kod građana. Prvi rezultati ankete, koja je i dalje u toku, pokazuju da najveći broj ispitanika smatra da gotovo polovina radno sposobnog stanovništva radi na crno. Više od polovine ispitanika je priznalo da je radilo na crno, a vremenski period u kome su radili na crno se kreće od pet meseci do 17 godina.

Kao osnovni razlog rada na crno u najvećem broju slučajeva su navedeni veća zarada i dopunjavanje redovnih prihoda.

Zbog čega Subotičani rade na crno

Politikolog Boško Kovačević smatra da rad na crno nije problem koliko nedostatak prostora za zapošljavanje, mogućnosti dokazivanja ljudi u okviru njihovih profesija. On takođe ističe neodgovoran odnos društva prema radu kao vrednosnoj kategoriji, za koje smatra da mora napraviti iskorak ka izradi strategije socijalnih inovacija. Socijalne inovacije, po njemu, predstavljaju svetski trend, a kod nas su misaona imenica, i mogu se koristiti za saniranje rada na crno.

Organizatori su ovom javnom debatom želeli ukazati na problem rada na crno i visokog procenta nezaposlenih, a naročito žena, u Subotici, gde je blizina granice, raspad i zatvaranje velikih industrijskih kapaciteta, doprineo ovakvom načinu sticanja prihoda i obezbeđivanja materijalne egzistencije. Dodatni problem predstavlja činjenica da se radi o kategoriji nezaposlenih iznad 50 godina, kojima su godine starosti dodatna prepreka za zapošljavanje.

Izvor: RTV Yueco
Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?” Tribina u okviru projekta “Radimo li dostojanstveno?”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 8526
Povezane teme

posao Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.