Komentara: 11
Pregleda: 4470

Završne pripreme uređenja groblja uoči verskih praznika

26.10.2021. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Uređenje puteva i staza unutar groblja, kao i prostora između grobnih mesta, te košenje trave, sakupljanje i odnošenje smeća, samo su neke od aktivnosti koje JKP "Pogrebno" sprovodi u susret predstojećim verskim praznicima, kako bi građanima koji će u narednim danima posetiti večne kuće svojih najmilijih, omogućili da dostojanstveno obeleže praznik i provedu vreme sa pokojnicima.
Završne pripreme uređenja groblja uoči verskih praznika

Rimokatolički vernici obeležiće 1. novembra praznik Svi sveti, posvećen svim svecima, dok će pravoslavni vernici 6. novembra obeležiti jesenje ili Mitrovske zadušnice, posvećene molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Kako objašnjavaju iz JKP "Pogrebno", radovi na održavanju svih 14 groblja, koliko ih je u njihovoj nadležnosti, sprovode se tokom cele godine, ali se uoči praznika uvek intenziviraju, jer se tada očekuje tradicionalno velika poseta grobljima.

- Brojni su poslovi koje tokom godine obavljamo u grobljima i često kažemo da, čim prođu verski praznici početkom novembra, počinjemo da radimo na uređenosti groblja za te praznike sledeće godine. Uređuju se putevi i staze unutar groblja, prostor između grobnih mesta, zelenilo, sakuplja se i odnosi smeće. U toku je košenje svih groblja, koje očekujemo da ćemo završiti za vikend, dok će se smeće čistiti i iznositi i samog 1. novembra ujutro - kaže Vesna Prćić, direktorka JKP "Pogrebno", dodajući da je razlog tome što veliki broj građana poslednji vikend oktobra često iskoristi i za uređenje grobnih mesta svojih najmilijih. - Radi se o ličnom osećaju, odnosno potrebi, čak bih rekla i običaju, da se povodom verskih praznika urede grobovi naših predaka, poznanika i prijatelja, da se ukrase cvećem i osvetle svećama. Kada mi završimo poslove na uređenju i održavanju groblja, a građani posebno urede nadgrobne spomenike, imamo jedinstvene slike groblja koje pokazuju veliko poštovanje prema svojim pokojnicima, koje je očigledno u Subotici. 

Završne pripreme uređenja groblja uoči verskih praznikaKao i prethodnih godina, JKP "Pogrebno" će za vreme trajanja praznika produžiti radno vreme svih groblja, ali napominju da 1. i 2. novembra neće biti moguće ući u groblje kolima, zbog čega savetuju da za takve posete stariji, teško pokretni i nepokretni građani iskoriste subotu ili nedelju, kada se očekuje manja gužva.

Na groblja će se u subotu i nedelju moći ući kolima i sugerišemo da to bude u prepodnevnim časovima, dok 1. i 2. novembra to neće biti moguće zbog velikog broja ljudi. Ove godine će sva groblja od 30. oktobra do 2. novembra raditi od 7 do 21 čas, kako bismo što većem broju građana omogućili da posete groblja osvetljena svećama, što se pokazalo kao dobra praksa, dok od srede prelazimo na zimsko radno vreme 7 do 17 časova - dodaje Prćić.

Završne pripreme uređenja groblja uoči verskih praznikaJKP "Pogrebno" je prošle nedelje završilo i kompletnu obnovu četiri mrtvačnice, u koje se proteklih godina nije mnogo ulagalo. Naime, na objektima mrtvačnica u groblju Rata, Centralnom i groblju Paprenjača, sva u Bajmoku, kao i mrtvačnice u Mišićevu, zamenjena je drvena stolarija, svi objekti su okrečeni, kako unutra, tako i spolja, postavljeni su klima uređaji u sobama za ispraćaj pokojnika, obnovljeni sanitarni čvorovi, a u svakom objektu postavljen je i novi granitni odar. Radove je finansiralo preduzeće iz sopstvenih sredstava, u iznosu nešto manje od 3 miliona dinara, a takođe je i apliciralo na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za postavljanje tabli sa nazivima groblja.

- Osluškujući primedbe građana, kao i ljudi koje dolaze na sahrane u Suboticu, a nisu iz našeg grada, uočili smo problem nepostojanja naznake sa nazivima groblja. Naše potrebe su se poklopile sa otvorenim konkursom i aplicirali smo radi postavljanja tabli sa nazivima groblja, ove godine za groblja u gradu, čiji nazivi se ispisuju na jezicima koji su u službenoj upotrebi. Kako je ove godine sprovedena i procedura izmene Statuta grada, u smislu uvođenja bunjevačkog jezika i pisma u službenu upotrebu, novi službeni jezik smo takođe uvrstili na table sa nazivima. Sledeće godine planiramo isto realizovati za groblja u prigradskim naseljima, a planiramo i nastavak postavljanja orijentacionih tabli, fotografija groblja na kojima su oznake grobnih parcela, onako kako se svi grobovi vode u grobnoj evidenciji preduzeća, a koje su postavljane ove godine na grobljima u Bajmoku, Mišićevu, Gornjem Tavankutu i Kerskom groblju - poručuje Prćić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 4470

Povezana vest

Povezane teme

jkp pogrebno

vesna prćić

svi sveti

zadušnice

groblja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.