Komentara: 3
Pregleda: 2619
Foto

Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012.

29.05.2014. u 15:07h
Izvor: RTV Yueco
Podaci dobijeni tokom popisa poljoprivrede biće od izuzetnog značaja tokom pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, ali i za izradu mera buduće agrarne politike, ocenjeno je na otvaranju završne konferencije posvećene Popisu poljoprivrede iz 2012. godine. Na konferenciji koja je otvorena sinoć u Subotici nisu iznošeni konkretni podaci dobijeni popisom, već će se, kako je rečeno, tokom naredna dva dana govoriti o njihovoj analizi i upotrebi, a takođe istaći značaj toga da državni organi, ministarstva i drugi donosioci odluka počnu te podatke da koriste. Po rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragana Vukmirovića, to znači da donosioci odluka treba da shvate da u društvu i ekonomiji ne mogu da se donose strategije i planovi bez kvalitetnih podataka iz popisa.
Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012.

Popis poljoprivrede iz 2012. godine, prvi nakon više decenija ima višestruke koristi, a podaci dobijeni njime najbolje oslikavaju stanje u domaćem agraru, složili su se učesnici završne konferencije posvećene ovom popisu. Jedan od aspekata važnosti ovih rezultata jeste kreiranje buduće agrarne politike.

Predstavnici Vlade republike Srbije su ocenili da će rezultati popisa biti od koristi prilikom izrade planova razvoja agrara. Slična očekivanja su i po pitanju pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Popis je pokazao da se poljoprivredno zemljište u Vojvodini koristi skoro 100 odsto, a da je oko 400.000 hektara na jugu i istoku Srbije nekorišćeno. Osim toga, visse stotina hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je “nestalo”, odnosno toliko je neslaganje izmedju podataka dobijenih Popisom i podataka Katastra nepokretnosti.

Agroekonomista Milan Prostran smatra da su Popisom 2012. godine utvrdjene “kritične tačke”, koje trebaju postati predmet pažnje kreatora agrarne politike Srbije - korišćenje državnog zemljišta, zatim stočarstvo, oprema i mehanizacija i mala veličina poseda gazdinstva.

Popis poljoprivrede sproveden je od 01. oktobra do 15 decembra 2012. godine, prvi put nakon 40 godina. Proces je sufinansirala Evropska unija sa 24 miliona evra, a sprovelo na terenu oko 60.000 popisivača.

Izvor: RTV Yueco
Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012. Završna konferencija Popisa poljoprivrede 2012.
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2619
Povezane teme

popis poljoprivrede

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.