Komentara: 4
Pregleda: 2756

Završetak kanala "Tisa - Palić" dogodine

03.12.2012. u 16:44h
Izvor: RTV Yueco
Javno preduzeće “Vode Vojvodine” će u narednoj godini pokušati da završi kanalski podsistem “Tisa – Palić”, najavio je rukovodilac Službe za investicije u ovom preduzeću Branko Nasković. Ova investicija je započeta još osamdesetih godina, a za njegov završetak potrebno je još oko 50 miliona dinara.
Završetak kanala "Tisa - Palić" dogodine

Kako je najavljeno na današnjoj tribini u prostorijama Regionalne privredne komore, “Vode Vojvodine” će u narednoj, 2013. godini pokušati da završi započete kanalske podsisteme u Vojvodini, Kako je predstavljeno, od nadležnih institucija zatraženo je 260 miliona dinara, od čega bi 50 miliona bilo uloženo u podsistem “Tisa – Palić”.

Na današnjoj tribini u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici razmatran je problem dugoročnog snabdevanja vodom Telečke visoravni, kojoj pripada i Subotica, a koji je specifičan po tome da ni jednim kanalom voda ne može doći gravitacijom, već isključivo pumpanjem. Tom prilikom je razmatrana ideja stara tri veka, a to je da se pomenuti region snabdeva vodom kanalskim sistemom iz Dunava kod Baje. Prema sadašnjem stanju, u Srbiji bi bilo potrebno izgraditi oko osam i po kilometara mreže, a sa druge strane granice potrebno je izgraditi oko 25 kilometara kanala do Baje. Stoga u preduzeću DTD “Severna Bačka” iznose stav da bi bilo bolje koristiti domaće resurse Dunava i Tise.

Ovom prilikom je takođe rečeno da su vodni resursi prilično ugroženi, jer se za navodnjavanje koriste podzemne vode, što znači da je ugrožen dugoročni resurs pijaće vode. Prema projekcijama, bez vode za piće moglo bi se ostati za pet do deset godina.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2756
Povezane teme

regionalna privredna komora

kanal tisa palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.