• Pregleda: 2368

Završetak kanala "Tisa - Palić" dogodine

Javno preduzeće “Vode Vojvodine” će u narednoj godini pokušati da završi kanalski podsistem “Tisa – Palić”, najavio je rukovodilac Službe za investicije u ovom preduzeću Branko Nasković. Ova investicija je započeta još osamdesetih godina, a za njegov završetak potrebno je još oko 50 miliona dinara.
Završetak kanala "Tisa - Palić" dogodine

Kako je najavljeno na današnjoj tribini u prostorijama Regionalne privredne komore, “Vode Vojvodine” će u narednoj, 2013. godini pokušati da završi započete kanalske podsisteme u Vojvodini, Kako je predstavljeno, od nadležnih institucija zatraženo je 260 miliona dinara, od čega bi 50 miliona bilo uloženo u podsistem “Tisa – Palić”.

Na današnjoj tribini u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici razmatran je problem dugoročnog snabdevanja vodom Telečke visoravni, kojoj pripada i Subotica, a koji je specifičan po tome da ni jednim kanalom voda ne može doći gravitacijom, već isključivo pumpanjem. Tom prilikom je razmatrana ideja stara tri veka, a to je da se pomenuti region snabdeva vodom kanalskim sistemom iz Dunava kod Baje. Prema sadašnjem stanju, u Srbiji bi bilo potrebno izgraditi oko osam i po kilometara mreže, a sa druge strane granice potrebno je izgraditi oko 25 kilometara kanala do Baje. Stoga u preduzeću DTD “Severna Bačka” iznose stav da bi bilo bolje koristiti domaće resurse Dunava i Tise.

Ovom prilikom je takođe rečeno da su vodni resursi prilično ugroženi, jer se za navodnjavanje koriste podzemne vode, što znači da je ugrožen dugoročni resurs pijaće vode. Prema projekcijama, bez vode za piće moglo bi se ostati za pet do deset godina.

 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
clouseau Odgovori
WTF?! Ja sam mislio da je davno, davno ovo zavrseno.... Jeeeeeeee :) :(
obavešteni Odgovori
Svaka čast (neopravdano) osporavanom trustu mozgova iz RPK Subotica. Ovaj problem je prvi prioritet grada i naredna tri veka( ako ova komora izdrži).
ENVEJE Odgovori
http://www.subotica.com/vesti/u-palicko-jezero-upumpano-400.000-kubika-vode-id12103.html
Vest od 21.08.o.g. Pa sad dali radi taj kanal, ili ne. Ili malo radi pa malo neradi. S poštovanjem!
lakumity103 Odgovori
Valjda će neko shvatiti ovu projekciju za pet do deset godina.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.