Komentara: 31
Pregleda: 4946
Foto

Završeni radovi na rekonstrukciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa

20.04.2023. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Završeni su radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i restauraciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa. Objekat u Ulici braće Radić broj 7 vraćen je u prvobitno stanje zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je iz gradskog budžeta izdvojila sredstva u visini od 15 miliona dinara.
Završeni radovi na rekonstrukciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa

Nakon rekonstrucije fasade i balkona, kuća  u kojoj je živeo nekadašnji gradonačelnik Karolj Biro vraćena je u prvobitno stanje. Biro je bio na čelu Subotice od 1902 - 1918. godine i  zaslužan je za izgradnju Gradske kuće, ali i objekata koji su danas simboli Palića, poput Vodotornja, Ženskog štranda, Muzičkog paviljona i Velike terase. 

Završeni radovi na rekonstrukciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa- Ova zgrada je bila ograđena od 2015. godine kada se srušio balkon. Sada je ulica bezbedna za pešake, a građani i turisti mogu da vide kako je lep ovaj objekat.  Posle nekoliko decenija,  vraćeni su i neki ukrasni elementi. Uspeli smo da sačuvamo od propadanja ovu zgradu koja je od istorijskog značaja za naš grad . Na ovaj način se odužujemo gradonačelniku i gradotvorcu Karolju Birou koji je poslednje godine života proveo u izuzetno teškim uslovima, u jednoj sobi koja mu je ostavljena nakon nacionalizacije  - istakao je predsednik Skupštine grada Balint Pastor i dodao da je Grad ovu zgradu stavio pod svoje starateljstvo u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima - Reč je o privatnoj svojini, ali je sve urađeno po propisima kako bi grad mogao da investira jer iako ovde ima 16 stanova stanari nisu mogli niti im je zadatak da investiraju toliko velike iznose u ovakve zgrade.

Završeni radovi na rekonstrukciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja BiroaInače, ovaj objekat projektovao je čuveni arhitekta Titus Mačković 1897. godine i to po nalogu Biroa.

Interesantan je podatak da je Titus Mačković tu koristio vrstu veštačkog kamena koji je u ovom delu Evrope korišćen tek između dva svetska rata. Zgrada je projektovana u stilu neogotike, a istovremeno se gradila naša Gradska kuća u stilu secesije koja je u to vreme bila nešto najmodernije - priča Pastor.

Predsednik Skupštine grada najavio je da će zgrada u kojoj je Biro živeo do smrti dobiti i spomen-ploču. U nekoj perspektivi, u planu je da ovaj deo Ulice braće Radić (od Gradske biblioteke do Maksima Gorkog) ponese ime Karolja Biroa.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa Obilazak radova na rekonstrukciji kuće Karolja Biroa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 31
Pregleda: 4946
Povezane teme

pastor balint

rekonstrukcija fasade

predsednik skupštine

ulica braće radić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.