Komentara: 2
Pregleda: 4108

Završena prva faza radova na Senćanskoj crkvi

01.07.2013. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
Prva faza radova na sanaciji tornja crkve Svetog Jurja je završena. Urađeni su radovi na gornjem delu tornja i sledeća faza će da obuhvati radove na donjem delu tornja. Kada su počeli radovi na krovu izvođač radova je primetio da su pojedine grede drvenog tornja oštećene i neophodna je njihova zamena. Na sastanku koji je održan danas između izvođača radova, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika i velečasnog Ištvana Palatinusa dogovoreno da se u što skorije vreme pronađe rešenje.
Završena prva faza radova na Senćanskoj crkvi

Za sanaciju tornja crkve Svetog Jurja, oštećenog prošle godine u oluji, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio pet miliona dinara i to za prvu fazu radova. Radovi na prvoj fazi su završeni i prilikom izvođenja radova primećeni su mnogi problemi.

Izvođač radova objašnjava da su po planu uradili prvu fazu radova. Plan je da se nakon prve faze sanacije, nastavi rekonstrukcija koja bi obuhvatala celu krovnu konstrukciju crkve Sv. Jurja.

Crkva Sv. Jurja, poznatija kao Senćanska, stara je skoro 120 godina. Iako veoma značajna i u verskom i u arhitektonskom smislu, jer je građena u neo-gotičkom stilu, po čemu je jedinstvena u Srbiji, za vreme svog postojanja samo je jednom rekonstruisana.

Nakon prošlogodišnje oluje u kojoj je stradao krov crkve, Grad je obezbedio sredstva u iznosu od 150 000 dinara za najneophodniju sanaciju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4108

Povezane vesti

Povezane teme

Senćanska crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.