• Pregleda: 5126

Završena gasifikacija OŠ "Kizur Ištvan"

U Subotici je započet projekat gasifikacije osnovnih škola. Zahvaljujući dobroj saradnji lokalne samouprave, preduzeća Suboticagas i OŠ „Kizur Ištvan“, ova obrazovna ustanova će se od ove grejne sezone grejati na gas. Pored ove, gasifikacija će biti izvršena u još četiri osnovne škole u Subotici, čime će se načiniti značajne uštede prilikom grejanja.
Završena gasifikacija OŠ "Kizur Ištvan"

Obilazeći novo postrojenje za grejanje na gas u OŠ „Kizur Ištvan“, gradonačelnik Jene Maglai istakao je da je lokalna samouprava za gasifikaciju nekoliko subotičkih škola obezbedila 21,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, iz budžeta je tokom prošle grejne sezone za pet subotičkih škola izdvojeno čak 15 miliona dinara, i naglasio da će grejanje na gas sada biti efikasnije i jeftinije, te da će se izvršiti i određene uštede sredstava koje će biti usmerene za potrebe škole i nabavke neophodne opreme za kvalitetniji rad obrazovnih ustanova.

U OŠ „Kizur Ištvan“ veoma su zadovoljni činjenicom da će se od ove grejne sezone grejati na gas. Prema rečima direktorice škole Vesne Dulić, urađene su sve potrebne predradnje i projekti, a izvršena je i Javna nabavka. Radovi na postavljanju gasne instalacije počeli su 1. jula i završeni su u roku. Radove je izvodilo preduzeće „Cimgas“.

Direktor Suboticagas-a Dragan Božinović, kaže da je na ovaj način ovo preduzeće dobilo nove potrošače, a korisnici kvalitetnije i jeftinije grejanje. Božinović je pozvao sve buduće potrošače, zainteresovane institucije i druga pravna lica da, ukoliko žele mogu da se obrate zaposlenima u Suboticagasu, kako bi napravili plan projekcije troškova i uvideli na koji način mogu da uštede tokom grejne sezone.

Pored OŠ „Kizur Ištvan“ gasifikacija će biti urađena i u osnovnim školama „Matko Vuković“, „Ivan Goran Kovačić“, „Sečenji Ištvan“ i u osnovnoj školi „Đuro Salaj“.

Izvor: RTV City

povezane teme

8
MMM Odgovori
Pohvalno je to sto je lokalna samouprava izdvojila sredstva za gasifikaciju skole, ali bi bilo potrebno da proveri kako se ta sredstva i trose. Konkretno, u gornjem tekstu pomenuta skola je angazovala da se uradi trotoar ispred glavnog ulaza skole. i to je uradjeno u novembru 2013 god, odmah nakon pocetka proleca, trotoar izgleda kao da je radjen pre 50 god. (posto je beton smrzao, i nekvalitetno uradjeno), trebalo bi i slikati da se pokaze gde su bacene pare.Duznost direktorice je bila da izvodjacu radova nalozi da o svom trosku ponovo kvalitetno uradi trotoar, ali to nije uradila. Naravno, pare su uzalud bacene.
earthworker Odgovori
mene interesuje koliko je na ovom biznisu dobar grgin i draganov subotica gas a koliko kernov cim gas za izvodjenje radova?... posto je odma sledeca vest na jueko isla da poskupljuje gas za 3,3%
Bivsi Odgovori
Nisam mogao a da ne primetim gledajuci slike iz albuma 17.10.2014. - Završena gasifikacija OŠ "Kizur Ištvan" kako su grejna tela u sali postavljena ispod krova. Koliko se secam fizike, toplota tezi da se popne, a hladnoca ostaje na dnu. Pretpostavljam da ce onda ova grejna tela sluziti da se krov zagreva kako se sneg ne bi zimi zadrzavao na krovu. :)
nale Odgovori
Čisto informativno, ali zaista. Ono što nazivate grejnim telima, su tamno zračeći infra crveni grejači sa gasnim ventilatorskim gorionikom, namenjeni za zagrevanje isključivo nestambenih prostorija. Dosadašnja iskustva pokazuju, naročito kada je Pakole proizvod u pitanju, da prvih pet godina rade bez problema. A šta će biti posle? Pitajte Kerna, Božinovića, Jenciku i ostale.
odmah pored Odgovori
@MMM ta se pitanja ne postavljaju ,zaboravi , isto vazi i za diskriminaciju roditelja koji donose decu do ispred skole , a gde je privatnik ispred svoje kuce a na javnoj povrsini postavio betonsku barijeru u vidu kugli ,gde je vec osteceno vise automobila , Sto se tice grejanja na gas ,pa toje cist privatni biznis namesten privatnom izvodjacu bliskom vlasti lokalne samouprave .Toplotne pumpe su daleko ekonomicnije .
odmah pored Odgovori
Usput ,protiv zakonito je (zna valjda Jene) da se deca koriste u politicke svrhe .
7471 Odgovori
Jeste da je Putin neki dan bio u Beogradu, ali to još ne znači da će u januaru biti gasa u Subotici.
U vremenima u kojima se u drugim zemljama školske (ali i druge) ustanove okreću od fosilnih izvora energije prema tzv. alternativnima, Subotica se ponosi što je jedna škola dobila priključak na gasovod. Jadno.
Natalija Odgovori
Oh, kako se brinu za decu u ovoj skoli. U petak padala kisa, a dezurni nastavnici terali decu na dvoriste na velikom odmoru. [*...*] A direktorica, kao, ne zna sta se desava u skoli. Ne sme nikome nista da kaze jer je onda kolektiv sledeci put nece izabrati za direktora skole.Ipak je jako slatka ta fotelja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.