Komentara: 18
Pregleda: 2562
Foto

Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

20.12.2022. u 15:34h
Izvor: Subotica.com
Unapređen rad prečistača i priključivanje 682 korisnika sa Paliću na kanalizacionu mrežu, uspostavljanje zaštitne zone oko Palićkog jezera i izlov invazivnih vrsta riba su četiri mere realizovane tokom četvorogodišnjeg projekta „Ekolakus“ (Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš).
Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

U Velikoj većnici Gradske kuće danas održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta koji je sa 7.8 miliona evra finansirala nemačka KfW banka. Grad Subotica je ovaj izuzetno važan projekat podržao sa milion evra.

- Posle više ekspertskih misija za procenu uspešnosti projekta “Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš”, Vlada Nemačke je konstatovala da jedino lokalna samouprava Subotica ima kapacitet za realizaciju projekta i uradila je potrebne aktivnosti kako bi se sva sredstva u potpunosti utrošila i projekat uspešno realizovao – podsetio je gradonačelnik -tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić, prikupljno više od 750 potpisanih izjava kojom budući korsinici potvrđuju priključenje na kanalizacionu mrežu, uspostavljen mehanizam upravljanja javnim zelenim površinama,  usvojen Plan detaljne regulacije za jezero Ludaš i obezbeđena sredstva u budžetu Grada Subotice za eksproprijaciju zemljišta.

Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Da je projekat uspešno realizovan, govori i činjenica da je u svom promotivnom spotu ’KfW“ svoju uspešnu dvadesetogodišnju saradnju sa Nemačkom uvrstio kao primer baš ovaj  projekat.

- U okviru projekta izgrađeno 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić, crpna stanica i potisni vod u dužini od pet kilometara, a unapređen je i rad prečistača otpadnih voda u Subotici. Osim toga, izgrađen je zeleni zaštitni pojas oko jezera Palić i jezera Ludaš, sa platformama, osmatračnicama i odmorištima, kao i pešačko-biciklistička staza na obali jezera Palić. Izvršena je i biomanipulacija, izlov korovskih vrsta ribe, što u kombinaciji sa navedenim investicionim merama ima za cilj očuvanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode u jezeru Palić i jezeru Ludaš - naglasio je gradonačelnik.

Iako se otpadna voda više ne uliva u jezero a ukupan unos fosfora prepolovljen, kvalitet vode u četvrtom sektoru Palićkog jezera još uvek nije za kupanje i rekreaciju, budući da to nije ni bio primarni cilj, već zaštita flore i faune.

- Na samom početku vrhunski domaći i strani stručnjaci su odredili investicije koje ćebiti rađen u okviru projekta “Ekolacus”, a paralelno sa tim defeinisani su i kriterijumi kojima će se vrednovati uspešnost projekta. Tokom projekta najviše su se iskristalisala dva parametra a to su problem netretirane otpadne vode na Paliću i ukupan unos fosfora - objašnjava stručni konsultant Marko Stojčić. – Na početku smo imali oko 1500 septičkih jama a uz pomoć Grada uspeli smo da izgradimo čak 672 kućna priključka a sva otpadna voda se transportuje na prečistač. Fosfor se sve vreme spušta i sa 0.50 došli smo na 0.19 mg/l, a u decembru smo i taj parameter spustio na 0.17.

Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Da poboljšanja u kvalitetu vode ima i da se ekosistem polako oporavlja pokazuju i podaci Zavoda za javno zdravlje.

- Decembarski izveštaj koji je izašao pokazuje znatno poboljšanje jezera Palić, ukupan fosfor je iz pete, prešao u treću klasu, što znači da je voda primenljiva za rekreaciju i kupanje. Mikrobiologija je kao i uvek treće klase. Razlike između prvog i četvrtog sektora jezera ima, ali i pored toga poboljšanja ima – dodaje Dijana Barna iz Zavoda za javno zdravlje Subotice.

Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Marta Dobo, direktorka JP “Palić Ludaš” , podsetila je da je izvađeno 273 tone babuške, iako se pretpostavilo da ima oko 50 tona.

- Prošle godine je počelo poribljavanje, a sada smo videli da ima mnogo više ribe poput smuđa, šarana I drugih vrsta kojih bi trebalo da bude u što većem broju – dodaje Dobo.

Završen projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Izvor: Subotica.com
Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" Završna konferencija projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 2562
Povezane teme

biodiverzitet

ecolacus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.