• Pregleda: 4177

Završen projekat sanacije nedostataka na prečistaču otpadnih voda

Pukotine koje su se pojavile na betonskoj konstrukciji prečistača biće sanirane, a zbog njih stabilnost uređaja nije ugrožena. Početak radova zavisiće od vremenskih prilika i nivoa podzemnih voda, koji treba da se snizi da bi se objekti ispraznili. Rad prečistača neće se zaustavljati.
Foto: SuMedija
Završen projekat sanacije nedostataka na prečistaču otpadnih voda

Gradski uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, bez obzira što besprekorno funkcioniše još od 2009. godine kada je u rad puštena linija vode, još uvek nema upotrebnu dozvolu. Razlog su propusti koje je tehnička komisija utvrdila na betonskoj konstrukciji, odnosno naprsline koje su se pojavile neposredno nakon završetka izgradnje.

- U Pravilniku za hidrotehničke objekte postoji dozvoljena vrednost naprslina i ona iznosi 0,10 milimetara. Kada se gradio prečistač, u okviru glavnog projekta ta vrednost je određena na 0,15 milimetara, što nije u skladu sa Pravilnikom, i zbog toga će se sve pukotine veće od 0,10 milimetara sanirati epoksivnom smolom. Zbog ovih naprslina statička stabilnost uređaja i njegov rad nisu pod znakom pitanja, nego je reč o produžetku njegovog radnog veka. Da bi se produžilo trajanje tih objekata potrebna je sanacija - objašnjava inženjer Đerđ Šugar, tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija".

Projekat je sačinio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i on je ovih dana stigao u Vodovod. Za sanaciju je predviđeno šest objekata, a ona će se obaviti u četiri faze.

- U pitanju su primarni taložnici jedan i dva, biološki bazeni jedan i dva i naknadni taložnici broj četiri i pet. U prvoj fazi radiće se po jedan primarni taložnik i biološki bazen, to je jedna linija koja će se zajedno prazniti, i to će biti najveći posao. U drugoj fazi će se preći na drugi taložnik i biološki bazen, a u trećoj i četvrtoj na red će doći naknadni taložnici - kaže Đerđ Šugar.

Koliko je naprslina i pukotina u betonu zapravo se ne zna tačno, ali će biti utvrđeno kada se objekti isprazne i očiste. Neće se, međutim, sanirati svaka posebno, nego će se pokrivati celokupna površina betonskih konstrukcija. Što se tiče početka radova, oni će umnogome zavisiti i od vremenskih prilika u narednim mesecima.

- Predstoji najpre da se raspiše javna nabavka za izvođača radova. Posle toga treba da dobijemo dozvolu za rad, u stvari izmenu građevinske dozvole, a onda nas čekaju i određeni pripremni radovi. U njih spada snižavanje nivoa podzemnih voda ispod objekata, kako bi se mogli isprazniti. Znamo da su sada podzemne vode veoma visoke, ali se nadamo da će se do sredine avgusta, kada očekujemo početak radova, ta situacija promeniti. Fakultet tehničkih nauka odredio je njihovo trajanje na 120 dana, tako da je moguće da će prva od četiri faze sanacije biti urađena ove, a ostale naredne godine. U svakom slučaju, zbog faznog izvođenja, zastoja u radu uređaja neće biti - naglašava inženjer Đerđ Šugar.


Holanđani isplatili

Holandska firma DHV, kao glavni izvođač radova, bila je dužna da otkloni propuste, ali je sa njenim predstavnicima postignut dogovor o sporazumnom raskidu ugovora, po kojem je Javno komunalno preduzeće iz Subotice preuzelo na sebe da ispravi greške graditelja. Na osnovu tog sporazuma, Holanđani su Vodovodu isplatili 324.000 evra kao naknadu štete, a u preduzeću su procenili da će deo tog iznosa biti dovoljan za sanaciju uređaja, dok će se ostatak sredstava iskoristiti za druga neophodna ulaganja u sistemu vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Izvor: SuMedija

povezane teme

7
mis Odgovori
znaci mozemo ocekivati skorasnje poskupljenje tehnicke*pijace*vode
S2 Odgovori
Mis, nemoj mešati tehničku i pijaću vodu, to ni Vodovod ne radi. Tačnije Vodovod uopšte i ne proizvodi tzv. "tehničku vodu". Neće biti poskupljenja, jer je poskupela krajem maja. Bilo bi previše.
Alisa u zemlji cuda Odgovori
Koliko uredjaj "besprekorno funkcionise",evidentno je iz ove,ali i iz vesti "tamna strana palickog precistaca"!!!A kakva je voda u gradskom vodovodu,nadajmo se da nije u pitanju "povratna faza"?!Za sada!
lakumity103 Odgovori
Bitno da je neko "pametan" izabrao Holanđane, a kako radi prečistač vidimo kad prošetamo pored Palića.
vodomar Odgovori
Fotografija mog vodomera u prilogu (ne tako davno zamenjenog ) ide u prilog pretpostavci da pijaća voda nije daleko od "povratne faze", kako reče Alisa u zemlji cuda... Talog i mulj u satu skoro onemogućavaju očitavanje stanja (koje se u mom slučaju, od strane zadužene za to vrši iz "stomaka") i jasan su pokazatelj kvaliteta vode.
S2 Odgovori
Vodomar, ako su pročitali 2337 kubika, nisu promašili. Toliko je na snimljenom brojaču, može se pročitati i sa slike. Crveni talog u vodomeru je gvožđe-oksid. Sličan je i hemijski, i po boji, običnoj rđi. Neprijatan izgled, čudan ukus (na ustajalo), ali neotrovan. Čest i prirodan sastojak većine voda u ovim krajevima je i gvožđe, pa je ovo od njega. Ovo se češće sreće tamo gde slabije dopire voda sa vodozahvata 1 (kod bivše Zorke) koja je potpuno obrađena. Usput, ovaj talog se lako uklanja ispiranjem vodomera na licu mesta, jer nije zalepljen na brojčanik. Ako je voda često žuta, prijavite to Vodovodu, jer ne postoji drugi način da nadležni saznaju gde ima problema sa kvalitetom vode u gradu i okolini. U palićko jezero se u velikoj meri ulivaju i otpadne vode iz Palića i okolnih objekata oko samog jezera koje ne prolaze nikakvo prečišćavanje, kao i hemikalije sa okolnih njiva. Ovo mnogi kritičari prečistača (i ovde na sajtu) previđaju. U navedenom članku (tamna strana...) reč je o problemu skladištenja mulja, pročitajte ga pažljivije.
Milo Odgovori
Evo dežurnih pljuvača...Nisam ni mislio da ćete propustiti da pljujete!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.