Komentara: 6
Pregleda: 1802
Foto

Završen projekat promocije antidiskriminacije i interkulturalizma

12.03.2021. u 13:06h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici danas je održana završna konferencija prekograničnog projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" koji ima za cilj osnaživanje lokalne zajednice za inkluziju Roma, odnosno promociju antidiskriminacije i interkulturalizma na nivou grada.
Završen projekat promocije antidiskriminacije i interkulturalizma

Projektom je obuhvaćeno 5 osnovnih škola - Sečenji Ištvan, Matko Vuković i Đuro Salaj iz Subotica, kao i Hunjadi Janoš iz Čantavira i Vuk Karadžić iz Bajmoka. Osim teorijskog znanja i razmene iskustva, sve škole su dobile interaktivne table sa projektorima.

Projekat je realizovan u saradnji Grada Subotice i Edukativnog centra Roma, u okviru programa koji se finansira iz fonda EU. Vrednost projekta je 65,4 hiljade evra, trajao je 18 meseci, a zbog aktuelne epidemiološke situacije aktivnosti koje su podrazumevale okupljanja na Trgu su otkazane.

- Kada smo pisali projekat imali smo u vidu da u gradu već postoje strateški dokumenti i lokalni instrumenti za inkluziju Roma i da postoji međusektorska saradnja. Sama tema interkulturalizam i antidiskriminacija nam je bila osnova da mobilišemo sve strukture u gradu u kojima je uključena Romska zajednica. Krenuli smo sa pet osnovnih škola u kojima ima veći procenat romske dece, zatim mesne zajednice gde se ostvaruje osnovno pravo za život i nacionalne zajednice koje deluju u našem gradu - rezimirao je Stevan Nikolić, asistent projekta u ime Edukativnog centra Roma. - Prosvetni radnici su prošli kroz trening interkulturalnosti, odštampan je rečnik na srpskom, romskom i mađarskom jeziku, a koji je zatim podeljen nastavnicima da ga koriste u nastavi.

Završen projekat promocije antidiskriminacije i interkulturalizma

Što se tiče mesnih zajednica gde je veća populacija romske manjine, u toku je formiranje tela koje će omogućiti Romima da se obrate i rešavaju svoje probleme, kao i da razgovaraju o unapređenju međuetničkih odnosa i kvaliteta života u mesnim zajednicama.

- Da bi doprineli izgradnji interkulturalnog društva u gradu formirali smo neformalno udruženje "Savez nacionalnih udruženja Subotice" i izradili interkulturalni bilten "Mozaik",  u kojem se nalaze prilozi hrvatske, bunjevačke, romske, nemačke, rusinske, makedonske, crnogorske, kineske i slovenačke manjine. Subotica se pokazala kao interkulturalni grad, Gradska uprava se pokazala kao odgovorna i prihvatila je organizaciju ovog projekta a za realizaciju smo dobili pohvale - dodaje Stevan Nikolić. - U kontinuitetu radimo da bi izgradili interkulturani duh. Inkulzija kroz obrazovanje je zvanična politika države, mi smo akteri u implementaciji i vremenom gradimo interkulturalni duh, naučili smo da živimo jedni sa drugima, da poštujemo naše kulture i različitosti. Za sve ovo je potrebno vreme i ne smemo stati. Pre svega moramo da na različitosti gledamo pozitivno. Inkluzija je suštinski promena navika, ništa drugo.

OŠ "Sečenji ištvan" je dobila zadatak da kroz radionice, koje je tokom projekta pohađalo oko 400 učesnika, edukuje 30 pedagoga iz škola učesnica projekta, kako bi oni dalje preneli stečeno znanje u svojim obrazovnim ustanovama.

Završen projekat promocije antidiskriminacije i interkulturalizma

- Naša škola je multikulturalna i multikonfesionalna škola i prirodno je bilo da budemo deo ovog projekta. Svake godine u okviru obrazovnog programa imamo i interkulturalne dane, što pokazuje da imamo dobro iskustvo, a zamoljeni smo i da naši nastavnici budu predavači na radionicama za svoje kolege u drugim školima, koji su dalje preneli svojim učenicima. - objašnjava Vesna Vajs, direktorka škole "Sečenji Ištvan". - Izradili smo projekat za tri interkulturalne slagalice - istorijsku, jezičku i interkulturalnu, koje imaju za cilj da se stvori mreža interkulturlanih škola, da nastavnici ojačaju učenike na ovom interkulturalnom polju i da učenici zaista žive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih.

Učesnike završne konferencije pozdravio je Miloš Nikolić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu, poručivši tom prilikom da Subotica ima dugogodišnju tradiciju u multikulturalnosti, zagovaranju tolerancije i negovanju kulture, tradicije i istorijata svih nacionalnih zajednica koje žive na ovoj teritoriji.

Završen projekat promocije antidiskriminacije i interkulturalizma

- Cilj projekta je bio da se na nivou lokalne samouprave osigura stalna podrška merama javne politike i aktivnostima na planu unapređivanja interkulturalnosti i antidiskriminacije, posebno među učenicima romske nacionalnosti. U okviru projekta održana je i obuka za zaposlene u Gradskoj upravi, a poseban akcenat je bio dat na razumevanju institucionalnih mehanizama, standarda i mera javnih politika u oblasti inkluzije Roma, zatim razvijanju komunikacionih veština u pružanju socijalnih i drugih usluga prema romskoj populaciji, kao i podizanje svesti o ljudskim i manjinskim pravima u lokalnim multietničkim zajednicama - rekao je Miloš Nikolić. - Siguran sam da ćemo u budućnosti zajednički realizovati i implementirati još puno sličnih projektaka, koji su zaista od velike važnosti, ne samo za pripadnike romske zajednice, već za sve građane Subotice.

Izvor: Subotica.com
Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ Završna konferencija projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 1802
Povezane teme

inkluzija u obrazovanju

inkluzivna nastava

inkluzija roma

miloš nikolić

stevan nikolić

inkluzivne radionice

interkulturalizam

antidiskriminacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.