Komentara: 0
Pregleda: 1950

Završen Festival pozorišta za decu

25.05.2009. u 16:31h
Izvor: Građanski list
<p>Najboljom predstavom u celini 16. međunarodnog festivala pozori&scaron;ta za decu u Subotici, u konkurenciji 20 produkcija iz 18 zemalja, progla&scaron;ena je Folklorna magija Bonja Lungova u izvođenju Dečjeg pozori&scaron;ta Republike Srpske iz Banjaluke.</p>
Završen Festival pozorišta za decu

Nagrada za režiju dodeljena je Vladimiru Birjukovu za Zimsku bajku Penzenskog regionalnog lutkarskog pozorišta "Kukoljni dom" u Penzi u Rusiji, dok je specijalnu nagradu za režiju posthumno dobio Juri Fridman za predstavu Kjore Sarig i zmija u izvođenju Hakaškog nacionalnog pozorišta lutaka "Skaska" iz Abakana u Rusiji. Folklorna magija, osim gran prija, dobila je i nagradu za radost igre, saopštio je žiri subotičkog festivala, "jednog od najuglednijih te vrste u regionu i Evropi", koji je preksinoć svečano završen.

Kako dalje beleži SEEcult.org, nagrade za glumačko-animatorsko majstorstvo dodeljene su Martinu Bartušeku za uloge u češkoj predstavi Kašparek i Indijanci Pozorišta "Alfa" iz Plzena, ansamblu Ateljea 313 iz Sofije za predstavu Drugo ja, Đordiju Bertranu za uloge u predstavi Antologija njegovog pozorišta iz Barselone, ansamblu Lutkarskog pozorišta "Bobita" iz Pečuja za predstavu Tri praseta i vukovi, te Norijuki Savi za uloge u predstavi Legenda o šumi tokijskog Umetničkog pozorišta. Nagrađeni su i glumački ansambl Lutkarskog pozorišta Košice iz Slovačke za uloge u predstavi Mali Filip i veštica i ansambl penzenskog teatra "Kukoljni dom" za predstavu Zimska bajka.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Ivanu Nesvedi za očuvanje lutkarskih tradicija u češkoj predstavi Kašparek i Indijanci, a za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Aleksandar Aleksejev za kreacije u predstavi Kjore Sarig i zmija. Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Tošiširi Nakanaši za tokijsku predstavu Legenda o šumi. Festival svake godine izabranim istaknutim umetnicima dodeljuje nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Kako je ranije već objavljeno, ovogodišnji dobitnici su novosadski teatrolog Miroslav Radonjić i slovački istoričar i kritičar lutkarskog pozorišta, dramaturg i režiser Vladimir Predmerski.

Žiri, kojem je predsedavao ruski reditelj Jevgenij Ibragimov, jednoglasno je odlučio o dobitnicima, navodeći u saopštenju da je 16. međunarodni festival pozorišta za decu bio u svakom svom segmentu adekvatan izraz i odraz ovovremenih evropskih i svetskih tendencija u oblasti lutkarstva i teatra za najmlađe. U žiriju su bili i teatrolog iz Rumunije Adrijana Teodoresku i književnik Ljubivoje Ršumović iz Srbije. Festival je zatvorio dekan Odseka za lutkarstvo Sanktpeterburške državne akademije pozorišne umetnosti Nikolaj Naumov, a nastupili su vokalna solistkinja Anica Cvetković (12 godina) iz Užica, solista iz Samare u Rusiji Aleksej Apolinarov, te studenti Jekaterinburškog državnog pozorišnog instituta iz Rusije.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1950
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.