Komentara: 0
Pregleda: 2346
Foto

Završen ekološko-edukativni projekat „Akvarius“

04.06.2019. u 17:44h
Izvor: TV Subotica
Projekat „Akvarius - vodni agent Dunavske regije“, na kom su učestvovali učenici šestog razreda osnovnih škola „10. oktobar“ iz Subotice i „Miroslav Antić“ sa Palića, svečano je završen. Edukacija je započela krajem marta, a tokom nekoliko meseci oni su učili o značaju vode, posetili objekte JKP „Vodovod i kanalizacija“, a na završnoj svečanosti prikazali sve što su do sada savladali.
Završen ekološko-edukativni projekat „Akvarius“

Učenici osnovnih škola „10 oktobar“ i „Miroslav Antić“ nisu slučajno izabrani ove godine. Oni dolaze iz naselja gde je voda lošijeg kvaliteta, što će se popraviti izgradnjom fabrike vode, čime će stanovnici Novog Grada, Radanovca i Palića dobiti prečišćenu vodu, objašnjavaju nadležni iz JKP „Vodovod i kanalizacija“. Tokom trajanja projekta, oni su kroz niz aktivnosti naučili kako da se odgovorno ponašaju prema vodi, da bi je sačuvali i za sledeće generacije.

- Bez vode nema života, jer ona je značajna za naš organizam i pomaže u mnogim stvarima kao što je na primer varenje - ponosno je rekao učenik šta je u toku projekta naučio.

- Naučili smo od koje vode se pravi ova čista voda koju pijemo - dodala je učenica.

- Voda nam je jako bitna, jer bez nje ne možemo da živimo, opstajemo zbog nje i ne smemo mnogo da je trošimo jer mora da ostane dovoljno za sve - poručila je još jedna učenica.

Završen ekološko-edukativni projekat „Akvarius“

Projekat je realizovan u tri faze, a u u prvoj su obišli postrojenja preduzeća, od izvorišta vode do prečistača, i ulivanja te prečišćene vode u Palić.

- Oni su se upoznali sa tehnikom i tehnologijom, videli su da je to skupoceni tehničko-tehnološki sistem, da su potrebni kadrovi i majstori, i da voda nije samo to kada otvorimo slavinu i ona poteče iz nje - objasnio je Petak Doroslovački, menadžer projekta "Akvarius".

Druga faza je obuhvatila edukativno kreativnu radionicu, na kojoj su deca radila kao akva profajleri i anketirali svoje roditelje o značaju štednje vode, odnosa prema vodi, kako bi dobili profil prosečnog potrošača. Đaci su bili i ulozi akva forenzičara, pa su istraživali gde se to voda gubi.

- Akva forenzičari su sagledavali gubitke, tako što je jedna škola pregledala i utvrdila gubitke na slavinama, dok je druga na vodokotlićima. Onda su na osnovu gubljenja vode, koja praktično neupotrebljena odlazi u kanalizaciju, izračunali koliko je to godišnje gubitaka, koliko to u dinarima košta školu, odnosno koliko bi mogli time da uštede - dodao je Doroslovački.

Završen ekološko-edukativni projekat „Akvarius“

Na finalu projekta, na kom je učestvovalo oko 350 učesnika, ekipe škola takmičile su se na kvizu o poznavanju vode i vodovoda, a za sve su predviđene i nagrade. Ekološko-edukativni projekat, JKP „Vodovod i kanalizacija“ organizuje od 2000. godine, a u njemu svake godine učestvuje jedna gradska i jedna prigradska osnovna škola.

Izvor: TV Subotica
Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19" Završnica projekta "Aquarius – vodni agent Dunavske regije ’19"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2346
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

projekat aquarius

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

osnovna škola 10. oktobar

osnovna škola miroslav antić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.