Komentara: 7
Pregleda: 2909
Foto

Završen drugi Kamp srpske tradicionalne muzike

17.08.2020. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
Javnim časom na Velikoj terasi na Paliću, završen je drugi kamp Srpske tradicionalne muzike koji je i ove godine okupio 50 đaka subotičkih osnovnih i srednjih škola. Petodnevne radionice, na kojima su đaci, pod budnim okom članova akapela sastava Srbski pravoslavni pojci, učili zanimljivosti iz naše bogate muzičke tradicije, održavale su se u skladu sa svim propisanim epidemiološkim merama.
Završen drugi Kamp srpske tradicionalne muzike

Predavači Marko Kačarević, Marija Baljević i profesor Branko Tadić polaznicima su pre svakog časa merili temperaturu i dezinfikovali ruke, a tokom pevanja bili su na propisanoj udaljenosti.

- Hvala roditeljima, deci i svima u gradu koji su omogućili da se kamp održi. Hvala roditeljima na poverenju, što su pustili svoju decu da, u ovim teškim okolnostima, dođu nešto da nauče i obogate svoje vreme - kaže Marko Kačarević. - Kažu da prvi put kad se nešto desi u jednom mestu da je to čudo, drugi put je presedan, a treći put da je to tradicija. Nadam se da će ovaj kamp u Subotici postati tradicija.

Završen drugi Kamp srpske tradicionalne muzikeDeca su pesmom prošla sve naše krajeve i na najlepši način pokazala kako se čuva svoje nasleđe. Šumadiju su predstavili pesmom „Idu kola preko polja“, istočnu Srbiju „Da sam izvor voda ladna“, a okolinu Pančeva numerom „Al su lepe starčevačke seke“. Nisu izostale ni „Ječam žnjela kosovka devojka“ , stara obredna pesma sa Kosova, „Udade se Jagodo“ iz Prizrena, „O junaštva svetla zoro“ iz Crne Gore, „Sini jarko sunce sa Kosova“, kao ni pesme novijeg datuma „Sa Kosova zora sviće“ i „Ne damo svetinje“.

- Prijavila sam se i ove godine na kamp jer jako volim etno muziku, a ovde se zaista ozbiljno i predano radi, imamo puno proba, a sve što učimo predstavi nam se na zanimljiv način. Ako ga bude iduće godine, sigurno ću se prijaviti ponovo - puna je utisaka Jana Kulić. - Najviše su mi se svidele pesme koje se pevaju u dva glasa.

Završen drugi Kamp srpske tradicionalne muzikePo drugi put na kampu je bila i Izabela Došlo, koja je i ovoga puta oduševljena atmosferom.

- Mislila sam da će biti dosadno, jer smo morali da poštujemo sve mere, ali oni su učinili sve da nam bude zanimljivo i veselo. Jako mi je prijalo što smo se ponovo okupili, jer pola godine nismo išli u škole - ističe Izabela. - Sve pesme koje smo učili su jako lepe, ali su mi ipak najlepše „Oj Kosovo, Kosovo“ i „Al' su lepe starčevačke seke“.

Sjajni utisci polaznika prvog kampa, naveli su Jovanu Zorić da se pridruži raspevanoj družini i, kako kaže, nijednog trenutka se nije pokajala.

- Drug mi je ispričao kako su se lepo proveli, a pritom dosta toga naučili. Zato sam odlučila da i ja dođem i vidim da je zaista tako - kaže Jovana. - Najviše mi se svidelo što smo stalno pevali i dosta toga novog smo naučili.Završen drugi Kamp srpske tradicionalne muzike

Izvor: Subotica.com
Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu Srbski pravoslavni pojci - kamp za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2909
Povezane teme

letnji kamp

srbski pravoslavni pojci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.