Komentara: 0
Pregleda: 4335

Završen 6. ciklus akcije „Selu u pohode“

13.12.2016. u 20:33h
Izvor: Subotica.com
U okviru ovogodišnjeg, šestog ciklusa „Selu u pohode“, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Crvenog krsta, održano je 12 zdravstvenih akcija, na kojima su pregledane 623 osobe. Prosečna starost pregledanih bila 64,8 godina.
Završen 6. ciklus akcije „Selu u pohode“

Lekari Zavoda za javno zdravlje pregledali su  490 osoba, od kojih 75 odsto iz ženske populacije. Utvrđivanjem vrednosti BMI primećeno je da veći procenat muškaraca ima predgojaznost, dok je kod žena češća gojaznost I, II i III stepena.

- Na osnovu rezultata koje smo dobili, prosečna vrednost BMI kod muškaraca je 28,26 kg/m² i statistički je znatno niža neko kod žena, kod kojih iznosi 29,09 kg/m². Primetili smo da sa starošću raste i broj gojaznih, a najviše vrednosti BMI imaju osobe od 46 do 55 godina. Naravno sa godinama života povećava se procenat osoba koje su gojaznije i starost nosi taj faktor rizika, jer se metabolizam usporava, a i osobe su manje fizički aktivne. Međutim, i pored tih fiziloških uzorka svesni smo da je uzrok loših merenja i u stilu života, lošim navikama u ishrani i fizičkoj neaktivnosti. Posle svih merenja, naš zadatak  bio je da dajemo savete sugrađanima, da im ukažemo da njihov izbor ponašanja opredeljuje njihovo zdravstveno stanje, mnogo smo razgovarali kako da promene navike. Vidimo da veliki broj stanovnika u ruralnim mesnim zajednicama zna šta je pravilna ishrana, ali ne menjaju ponašanje u tom smislu  -ističe načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić.

Rezultati akcije podudaraju se sa rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, prema kojem najlošije navike u ishrani imaju upravo stanovnici Vojvodine, naglašava dr Kosić Bibić. Prema podacima Istraživanja najviše beli hleb jede 60 odsto, dok svakodnevno jede voće samo 43 odsto stanovništva.

Zaposleni Doma zdravlja su, u okviru akcije, građanima merili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi.

- Arterijski pritisak meren je kod 603 osobe. Visoke vrednosti su nađene kod oko 40 procenata pregledanih. Umereno visoke vrednosti su registrovane kod 36 odsto građana.  Ekstremno visok pritisak preko 200/100mmHg  imalo je 4 odsto građana, 14 žena i 10 muškaraca.  Povišene vrednosti šećera u krvi su nađene kod oko 30 procenata populacije, a bilo je 6 odsto registrovanih dijabetičara. Holesterol je izmeren kod 606 osoba, a povišene vrednosti registrovane su kod čak  59  odsto pregledanih. Klinički pregled dojki je rađen u 6 akcija, gde smo imali uslove, a od 164 pregledanih ni kod jedne osobe nisu nađene  sumnjive promene- kaže načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4335
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

kontrola zdravlja

selu u pohode

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.