Komentara: 1
Pregleda: 3299
Foto

Zatvoren 24. Festival evropskog filma na Paliću

22.07.2017. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i priznanja „Aleksandar Lifka“ oskarovcu Kristoferu Hemptonu sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću spuštena zavesa 24. Festivala evropskog filma.
Zatvoren 24. Festival evropskog filma na Paliću

„Zlatni toranj“ ove godine pripao je filmu „Park“ Sofije Egzarhu, a nagradu je primila producentkinja Amanda Livanou.

- Do poslednjeg trenutka nisam verovala da smo dobili nagradu jer je u takmičarskoj selekciji prikazano mnogo sjajnih filmova. Zato sam jako srećna što sam ovde pred vama – poručila je producentkinja publici. - Rediteljki Sofiji je veoma žao što ne može da se pokloni publici i zahvaljuje žiriju na divnim rečima, posebno predsedniku žirija Kristi Piju, koji je veliko ime i čiji filmovi su bili inspiracija za rediteljku.

Zatvoren 24. Festival evropskog filma na Paliću

„Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljen je Heleni Hegeman za film „Preterani Aksolotl“, dok je specijalno priznanje pripalo hrvatskom autoru Igoru Bezinoviću za „Kratki izlet”. Za najbolji film u programu „Paralele i sudari" proglašen je film „Ne gledaj mi u tanjir“ Hane Jušić, a specijalno priznaje u ovoj selekciji pripalo je filmu „Poslednja porodica“ Jana P. Matušinskog.

Svi reditelji nagrađenih filmova žiriju i festivalskoj publici zahvalili su se putem video poruke.

Priznanje „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematorgafiji uručeno je britanskom scenaristi, oskarovcu Kristoferu Hemptonu.

Zatvoren 24. Festival evropskog filma na Paliću

- Ovo je sjajan način da provedete svoje prvo veče u novoj zemlji. Život scenariste nije uvek sjajan, ponekad izgleda kao da   ste u podrumu zatvora okrenuti sadističkim čuvarima, ali ponekad postoji zrak svetla koji dolazi kroz rešetke zatvora i ovo je jedan od tih zraka – rekao je Hempton na sceni Letnje pozornice. - Počastvovan sam što sam među velikim imenima koja su pre mene dobila ovo priznanje i iako je ovo nagrada za životno delo, moram reći da nemam nameru da se povlačim.

Posle svečane ceremonije zatvaranja, prikazan je film Bojana Vuletića „Rekvijem za gospođu J.“. Time je stavljena tačka na ovogodišnji festival, koji je uspešno održan uprkos finansijskim teškoćama. Ipak, za razliku od prethodne 24 godine, niko iz uprave festivala nije se usudio da najavi termin idućeg, jubilarnog 25. Festivala evropskog filma.

Zatvoren 24. Festival evropskog filma na Paliću

- Nećemo da najavljujemo termin idućeg festivala, imamo više razloga za to. Filmovi, gosti, novinari su učinili da ovaj festival bude takav kakav jeste – istakao je na konferenciji za medije Radoslav Zelenović. - Savetu Festivala ističe mandat u martu, to je jako kasno jer naredni festival nije običan, to je 15 godina kako ovaj festival funkcioniše kao festival evropskog filma i sve ovo je potvrda sa smo svih ovih godina bilii na pravom putu. KO god radio naredni festival mi mu ostavljamo dobre temelje

Inače, poslednjeg dana festivala stigla je vest da se Festival evropskog filma Palić našao se među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona.

Izvor: Subotica.com

24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala

24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala 24. FEF - Koktel povodom zatvaranja festivala
Pogledaj ostale fotografije

Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić

Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić Zatvaranje Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3299
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

letnja pozornica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.