• Pregleda: 3206

Zašto izgradnja kanalizacije teče sporo?

Poslednje deonice kolektorske mreže u Subotici izgrađene su iz kreditnog aranžmana pre dve godine, i tada se stalo. Izgradnja je veoma skupa, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“, i sredstva za tako velike projekte mogu se obezbediti jedino iz kredita ili donacija.
Foto: Ilustracija
Zašto izgradnja kanalizacije teče sporo?

Oko 50 odsto Subotice sa prigradskim naseljima ima kanalizaciju. Izgradnja deonica Kolektora VII kao i Kolektora II završena je pre dve godine. Oba iz kredita EBRD banke, međutim, ni jedan nije završen do kraja. I dok za sedmi postoji projekat, ali nedostaju sredstva, za drugi projekat ne postoji, iako sliv nije završen. U JKP „Vodovod i kanalizacija“ svesni su da proširenje kanalizacione mreže ne teče u skladu s očekivanjima, ali ističu da su ovakvi projekti izuzetno skupi.

- Postoji veliki problem grada, konfiguracija terena i sam recipijent Palićko jezero, te je praktično izgradnja opšteg sistema uvek mnogo skuplja nego izgradnja separatnog sistema. Ali, treba i to znati da, kada se radi separatni sistem, posebno se radi kanalizaciona mreža za otpadnu vodu i posebno za atmosfersku vodu, od kojih je atmosferski deo kanalizacije veoma skup - objašnjava Čaba Šanta, direktor za resor investicija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Problem predstavlja i to što, na primer, i tamo gde postoji izgrađena kanalizacija, poput krakova Kolektora II, ona je mahom nedovoljnog prečnika ili propala, pojašnjava Šanta. Tu su i delovi otvorene kanalizacije, a sama koncepcija razvoja kanalizacione mreže je stara više od 30 godina i trebalo bi je revidirati.

- Praktično imamo koncepciju iz 1986. i 1987. godine, kao i za sve ostale slivove u Subotici, i jako je potrebna revizija svih tih kolektora i uopšte cele kanalizacione mreže, jer se u protekle 32 godine desilo mnogo promena na slivu, što i te kako utiče na karakteristike oticanja atmosferske vode, s čime se susrećemo posle svake intenzivne kiše - dodaje Šanta.

Koliko izgradnja kolektorske mreže košta, možda najbolje ilustruje obnovljena koncepcija za sedmi kolektor iz 2007. godine, prema kojoj bi izgradnja kompletnog sliva stajala između 70 i 80 miliona evra. I možda je to odgovor na pitanje zbog čega svega 50 odsto Subotice zajedno sa prigradskim naseljima ima pristup kanalizacionoj mreži.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

11
DuleS Odgovori
KATASTROFA!!!
W I E N Odgovori
Zato jer nesposobni organizuju i sprovode taj posao.
Igo Odgovori
Volim kada nesto kosta 1din a mi platimo 5 din jer nisu nasi novci.
BOT HUNTER Odgovori
Šta bi bilo da je,ne daj bože, pozorište ili aqua park u pitanju??
Zorkas Odgovori
Kad ce kanalizacija stici u sve delove Zorke?
Recimo u progone?
Bilo bibjako dobro da Masterplast svoje otpadne vode odvodi kanalizacijom a ne da ispusta u zemljiste, a i okolne kuce bi se povezale na kanalizacionu mrezu.
Sanel Odgovori
1. Projekat postoji. Bez projekta nije bilo moguce dobiti kredit.
2. U kredit je ukljucen i deo planirane sekundarne mreze.
3. Sredstva su obezbedjena. Kredit je dobijen pod uslovom da se za drugi deo planirane sekundarne mreze obezbede sredstva.
4. Kolektori su uradjeni dosta jeftinije nego sto je predvidjeno projektom tako da je ostalo novca.
5. Rok zavrsetka svih radova je 2017-ta i sada placamo penale.
6. Ugovor o kreditu je tajna iako bi morao da bude javno dostupan. Tajna je bas zbog ovih
stvari koje sam naveo kako bi se prikrila nesposobnost i pranje para.
ACA
Naknadno sam prelistao temu i "naleteo" na ovih šest tačaka . Pa ljudi ,da li je to moguće? Da je nekog sistema , samo na osnovu ovih šest tačaka bi "letelo perje". Eto razlike , ( bar se meni tako čini) između znati i zjati .
МЕДОЈЕВИЋ Odgovori
Гушите се у смраду свом,
јер пут до викендице асфалтира Он.
Успут, канализација је лоша,
И у улици Јо Лајоша,
И док се нове зграде праве,
Уз мало кише,
Садржајем из канализације, се пуне зграде старе.
PozdravIzBlata Odgovori
U najmanju ruku želimo cinizam iz fotelje "nema se para"! Direktor razvoja i inesticije nije dostojan radnog mesta i titule! Koliko para se može dobiti iz Evropskih fondova, vidi se recimo u Morahalomu gde je pored akva parka i hotela izgradjena toplovodna mreža i celo naselje greju višestrukim iskorišćenjem termalne vode i sve iz Evropskih para, sa malim timom pravih inženjera! Jednostavno kada nema inženjerske kulture rešavanja problema, a u najmanju ruku empatije prema sugradjanima, nema rezultata!
ACA Odgovori
Sa ovakvim stavom I LEPRŠAVIM pristupom , stvarno se uspešno preporučuje za tehnološki višak .
Taraba Odgovori
Sta ocekivayi od preduzeca koje proada, radnici nikad bednije nisu ziveli, navukli ste kojekakvih kancelarijskih strucnjaka a ni za pisljivu paru ne vrede..... Strasni sfe
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.