Komentara: 11
Pregleda: 3771

Zašto izgradnja kanalizacije teče sporo?

06.02.2019. u 17:23h
Izvor: TV Subotica
Poslednje deonice kolektorske mreže u Subotici izgrađene su iz kreditnog aranžmana pre dve godine, i tada se stalo. Izgradnja je veoma skupa, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“, i sredstva za tako velike projekte mogu se obezbediti jedino iz kredita ili donacija.
Zašto izgradnja kanalizacije teče sporo?

Oko 50 odsto Subotice sa prigradskim naseljima ima kanalizaciju. Izgradnja deonica Kolektora VII kao i Kolektora II završena je pre dve godine. Oba iz kredita EBRD banke, međutim, ni jedan nije završen do kraja. I dok za sedmi postoji projekat, ali nedostaju sredstva, za drugi projekat ne postoji, iako sliv nije završen. U JKP „Vodovod i kanalizacija“ svesni su da proširenje kanalizacione mreže ne teče u skladu s očekivanjima, ali ističu da su ovakvi projekti izuzetno skupi.

- Postoji veliki problem grada, konfiguracija terena i sam recipijent Palićko jezero, te je praktično izgradnja opšteg sistema uvek mnogo skuplja nego izgradnja separatnog sistema. Ali, treba i to znati da, kada se radi separatni sistem, posebno se radi kanalizaciona mreža za otpadnu vodu i posebno za atmosfersku vodu, od kojih je atmosferski deo kanalizacije veoma skup - objašnjava Čaba Šanta, direktor za resor investicija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Zašto izgradnja kanalizacije teče sporo?

Problem predstavlja i to što, na primer, i tamo gde postoji izgrađena kanalizacija, poput krakova Kolektora II, ona je mahom nedovoljnog prečnika ili propala, pojašnjava Šanta. Tu su i delovi otvorene kanalizacije, a sama koncepcija razvoja kanalizacione mreže je stara više od 30 godina i trebalo bi je revidirati.

- Praktično imamo koncepciju iz 1986. i 1987. godine, kao i za sve ostale slivove u Subotici, i jako je potrebna revizija svih tih kolektora i uopšte cele kanalizacione mreže, jer se u protekle 32 godine desilo mnogo promena na slivu, što i te kako utiče na karakteristike oticanja atmosferske vode, s čime se susrećemo posle svake intenzivne kiše - dodaje Šanta.

Koliko izgradnja kolektorske mreže košta, možda najbolje ilustruje obnovljena koncepcija za sedmi kolektor iz 2007. godine, prema kojoj bi izgradnja kompletnog sliva stajala između 70 i 80 miliona evra. I možda je to odgovor na pitanje zbog čega svega 50 odsto Subotice zajedno sa prigradskim naseljima ima pristup kanalizacionoj mreži.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 3771
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

kanalizacija

izgradnja kanalizacione mreže

čaba šanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.