Komentara: 0
Pregleda: 4619

Zaštita vodomera tokom zimskog perioda

23.11.2012. u 17:23h
Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
Precizno izmerena potrošnja vode je u obostranom interesu, kako potrošača, tako i JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica. Zaštita vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija doprinosi štedljivom korišćenju ovog dragocenog resursa, a pristupačnost vodomeru i njegova ispravnost predstavlja osnov za evidenciju, obračun i naplatu potrošnje. Sve ovo čini jedan značajan segment odgovornog odnosa između "Vodovoda" i njegovih potrošača.
Zaštita vodomera tokom zimskog perioda

Nastupajući zimski period može doneti veoma niske temperature, te zato JKP "Vodovod i kanalizacija" preporučuje potrošačima da na vreme pristupe zaštiti vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija od smrzavanja.

Praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u šahtama – vodomernim oknima koji nisu odgovarajuće dubine, te je JKP "Vodovod i kanalizacija" često pozivan da otklanja posledice smrzavanja vodomera.

Obaveza JKP "Vodovod i kanalizacija" je da održava priključak što znači da je to obaveza održavanja vodomera i oba ventila (ulazni i izlazni), a obaveza potrošača je da vodi brigu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se stara da vodomerno okno bude čisto, a vodomer dostupan za održavanje.

Do smrzavanja vodomera dolazi isključivo zbog neadekvatnog zbrinjavanja, te je obaveza vlasnika priključka da nadoknadi troškove nastale zbog smrzavanja vodomera.

Zaštita vodomera tokom zimskog perioda

Da bi se izbegle ove neprijatne situacije, JKP "Vodovod i kanalizacija" poziva potrošače da svoje vodomere pre početka prave zime utople - zaštite i to na sledeći način:

Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal preko vodomera, to mogu biti daske, stiropor ili bala slame. JKP "Vodovod i kanalizacija" moli potrošače da vodomere ne zavijaju u krpe jer to ne predstavlja dovoljnu zaštitu, a u proleće je tako pokriven vodomer teško ponovo razgrnuti i učiniti ga pristupačnim za očitavanje i održavanje.

Potrošači koji imaju propisno izvedena, odnosno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim oknima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Sada je odgovarajuće vreme da pre zimskog utopljavanja vodomera potrošači sami provere stanje svojih unutrašnjih instalacija, da provere stanje na vodomeru, kao i moguće defekte u vodomernoj šahti.  

Takođe, JKP "Vodovod i kanalizacija" poziva vlasnike objekata u kojima se boravi periodično, kao što su npr. vikendice, u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode, da izvrše kontrolu svojih instalacija i vodomera, da ispuste vodu iz tih instalacija, te da zatvore vodu u tim objektima kako ne bi došlo do stvaranja veće štete.

Sve uočene kvarove oko vodomera potrebno je da se prijave dispečerskoj službi na telefon 024/55- 77-11. Uočene kvarove na unutrašnjim instalacijama potrošači su obavezni da otklone u sopstvenoj režiji. Na ovaj način potošači mogu izbeći nepotrebne neprijatnosti i troškove nastale zbog navedenih oštećenja, a neće doći ni do neprijatnih iznenađenja u vezi visokih računa nakon prvog prolećnog očitavanja vodomera.

Cena zamene smrznutog vodomera iznosi 4.555,44 dinara za vodomere prečnika 13 mm i 20 mm koji su i najzastupljeniji kod potrošača iz kategorije individualinih stambenih objekata i kod stambenih objekata zajedničkog stanovanja gde su problemi smrzavanja vodomera najviše izraženi.

Radnici Službe "Briga o vodomeru" subotičkog "Vodovoda" u najkraćem mogućem roku izlaze i otklanjaju sve kvarove koji su nastali na delu vodovodne mreže koja je u njihovoj nadležnosti. 

Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4619
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.