Komentara: 85
Pregleda: 8803

Zastava "Vojvodine" u Subotici?

27.02.2012. u 20:54h
Zastava "Vojvodine" u Subotici?

Subotičko povereništvo Pokreta Dveri za život Srbije oseća moralnu obavezu da se obrati građanima Subotice povodom, po ko zna koji put ponovljenih, bestidnih zahteva LSV-a da se na Gradskoj kući istakne takozvana "zastava Vojvodine".

Ta, zapravo partijska zastava LSV-a, koja se stalno agresivno nameće kao simbol Autonomne Pokrajine Vojvodine, je ne samo istorijski neutemeljena, već je i direktno protivustavna. Ustavni sud je još 2006. godine dao nalog da se prestane sa upotrebom takvog simbola koji je usvojen u suprotnosti sa prethodnim Ustavom 2004. godine, a nije u skladu ni sa postojećim.

Dakle neistina je da se Grad Subotica na bilo koji način ponaša neustavno kada ne ističe ovakve simbole. I to je jedino pohvalno što može da se kaže za vlast u ovom gradu, koji je među 19 mesta sa severa Srbije koja nisu podlegla autonomaškoj histeriji koju teže da stvore članovi i funkcioneri Lige socijal-demokrata Vojvodine. A jasno je i zašto to čine, kada se uzme u obzir da su ta zastava kao i drugi takozvani "simboli Vojvodine" nastali bez konsultacije stručnjaka iz oblasti heraldike, bez učešća relevantih institucija za istoriju ovih prostora, kao što su Srpska Pravoslavna Crkva i ogranak Srpske akademije nauka u Novom Sadu. To je razlog zašto grb i zastava, koje promovišu, ne sadrže srpsku nacionalnu simboliku, koja je bila jedina simbolika Vojvodine Srpske iz 1848. godine, čije časno istorijsko ime današnji dušebrižnici lažne "Vojvodine" uzurpiraju i kaljaju.

Povereništvo Pokreta Dveri u Subotici, ovim putem zahteva od Grada Subotice, da Ustav Republike Srbije poštuje do kraja i ukloni takozvanu "vojvođansku zastavu" i iz Velike većnice gradske kuće.

Kao što smo istakli u našoj identitetskoj kampanji "ZA Srpsku Vojvodinu" pre nekoliko meseci, nećemo više trpeti da se jedna srpska istorijska tradicija kao što je ime "Vojvodina" uzurpira, iskrivljuje i zloupotrebljava od raznih grupacija sa separatističkim tendencijama. Na to nas obavezuje ostavština velikana poput Vojvode Stevana Šupljikca, Svetozara Miletića, Jaše Tomića i svih drugih koji su vekovima sanjali potpuno jedinstvo sa srpskim krajevima južno od Save i Dunava, koje danas ne žele samo ljudi otuđeni od samih sebe i svoje istorije.

Povereništvo Pokreta Dveri u Subotici

Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 85
Pregleda: 8803
Povezane teme

dveri

dveri srpske

pokret dveri subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.