Komentara: 7
Pregleda: 9362

Zaposlenima koji usled rada obole od korona virusa ili se nalaze u samoizolaciji, naknada u visini pune zarade

17.04.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Zaposlenima koji usled rada obole ili se nalaze u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženima virusom covid-19, obezbeđeno je pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Zaposlenima koji usled rada obole od  korona virusa ili se nalaze u samoizolaciji, naknada u visini pune zarade

Zaključak je donela Vlada Srbije na predlog Ministarstva, a prvenstveno se odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Odsustvo sa rada oni će dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i dr.) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Ovo pravo poslodavci mogu da obezbede tako što će za prvih 30 dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplatiti iz svojih sredstava, a ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 9362
Povezane teme

ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.