Komentara: 23
Pregleda: 4773

Zaposleni u "Vodovodu" održali jednočasovni štrajk upozorenja

07.12.2017. u 19:26h
Izvor: Subotica.com
Zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, sa zahtevom da im se vrate plate na nivo od pre tri godine, kada su im umanjene za 10 odsto.
Zaposleni u "Vodovodu" održali jednočasovni štrajk upozorenja

Zaposleni u „Vodovodu“ od 8 do 9 časova obustavili su rad, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog visine zarada u javno-komunalnim preduzećima. Članovi Sindikata „Nezavisnost“ traže od Vlade Srbije korekciju, odnosno povećanje zarada za 10 odsto.

- Naš osnovni zahtev je da nam vrate 10 odsto što su nam ukinuli, što se direktno iz mase sredstava svih komunalno-javnih preduzeća uplaćuje u budžet. Mi nismo budžetski korisnici i naše plate ne isplaćujemo iz budžeta već samostalno - ističe Rajmond Galac, glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost“.

Za zaposlene sporna su dva zakona,  Zakon o privremenom uređivanju osnovica za isplatu zarada,  koji javna komunalna preduzeća svrstava u red onih koji dobijaju plate iz budžeta, iako ostvaruju profit i Zakon o budžetskom sistemu.

- Kad treba da nam se skida zarada i uplaćuje u budžet onda smo budžetski korisnici,  a sada kada se već dve godine zaredom za 5 ili 10 odsto povećavaju zarade u javnom sektoru, mi se ne nalazimo na tom spisku. Naših 70 hiljada zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima zaboravljeni su na taj način. Pretpostavljam da Vlada nije zaboravila na nas, jer mi iz PDV-a, naknada i ovih 10 odsto hranimo „usta“ državnog aparata, a sa druge strane, naš doprinos nije prepoznat kada se plata koriguje i povećava. Nikad manje plate u javno-komunalnim preduzećima nisu bile, nego što su to danas - tvrdi Petar Doroslovački, član Glavnog odbora Sindikata „Nezavisnost“.

Zaposleni u "Vodovodu" održali jednočasovni štrajk upozorenja

Doroslovački je rekao da će naredne štrajkačke aktivnosti biti koordinisane iz Beograda, ali da se to neće odraziti na korisnike usluga.

- Ne mogu korisnici biti kažnjeni, ne samo Subotice nego Srbije. Naš predlog zato je  da se pokrene narodna Inicijativa za ukidanje neustavnih zakona, da se zahtevi za zaposlene u javnim-komunalnim preduzećima i penzionere potpisuju u javnim-komunalnim preduzećima u svim gradovima Srbije -kaže Doroslovački.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 4773

Povezana vest

Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

štrajk

štrajk javnih komunalnih preduzeća

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.