Komentara: 11
Pregleda: 4567
Foto

Subotički komunalci održali štrajk upozorenja

30.11.2017. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima u našem gradu održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, tražeći od države da im vrati plate na nivo od pre tri godine, kada su im Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za isplatu zarada one umanjene za deset odsto.
Subotički komunalci održali štrajk upozorenja

Štrajku koji je održan na nivou cele pokrajine priključilo se deset subotičkih preduzeća, a podrška je stigla i od GSP iz Beograda. Na ovaj potez komunalci su se odlučili zbog izuzetno niskih zarada u ovoj delatnosti, a pritom su izostavljeni od najavljenog uvećanja zarada.

Sindikalci smatraju da sporni Zakon neopravdano svrstava  javna komunalna preduzeća u red onih koji dobijaju plate iz budžeta, poput policije i prosvete, već naprotiv, njihova preduzeća ostvaruju profit i pune državnu kasu.

- Ne traži se uvećanje zarada, već vraćanje na prethodni nivo, koji nam je ustvari oduzet tj. umanjen za deset odsto. Tražimo izuzeće od Zakona kojim su nam plate blokirane, zamrznute i umanjene još 2014. godine – objašnjava Viktor Najdanović, predsednik Odbora Sindikata. - Pošto je Vlada izjavila da je budžet konsolidovan i da su steknuti uslovi za povećanje zarada u nekim sektorima, što ne važi za naš sektor, tim putem tražimo izuzeće iz Zakona. Mi nismo opterećenje za budžet, mi ga punimo i tražimo vraćanje našeg novca.

Subotički komunalci održali štrajk upozorenja

Današnji skupovi oko devet stotina radnika iz Subotice i oko deset hiljada iz cele Vojvodine bili su samo upozorenje, a ako u roku od 30 dana ne budu prihvaćeni njihovi uslovi, stupiće u generalni štrajk.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice Konferencija za medije Saveza samostalnih sindikata Subotice
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4567

Povezane vesti

Povezane teme

javno komunalno preduzeće

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

štrajk javnih komunalnih preduzeća

sindikat javnih i javnih komunalnih preduzeća

savez samostalnih sindikata subotice

savez samostalnih sindikata

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.