Komentara: 6
Pregleda: 3713

Započelo istraživanje o infekcijama i potrošnji antibiotika

07.11.2017. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Sprovođenje velikog istraživanja, Četvrte nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika, započelo je danas u Opštoj bolnici Subotica. Tokom novembra, Studija će biti sprovedena u svim bolnicama u Srbiji, sa očekivanim obuhvatom od oko 15.000 pacijenata.
Započelo istraživanje o infekcijama i potrošnji antibiotika

Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika ima za cilj sagledavanje učestalosti bolničkih infekcija, njihovih prouzrokovača i potrošnje antibiotika, kao i planiranje daljih aktivnosti u njihovoj prevenciji. Studiju u Opštoj bolnici Subotica izvodi tim za kontrolu bolničkih infekcija iz Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje, dok je na terenu sprovodi 170 anketara, kojima koordinišu stručnjaci Posebne radne grupe za izvođenje ovog istraživanja.

- Bolničke infekcije mogu značajno da umanje kvalitet lečenja, da dovedu do produženja bolničkog ležanja i povećane potrošnje antibiotika, što sve dovodi i do povećanja ukupnih troškova lečenja. Bolnička infekcija je infekcija koja je nastala tokom hospitalizacije, odnosno koja nije bila prisutna ili pacijent nije bio u stanju inkubacije u trenutku prijema u bolnicu - navode iz Opšte bolnice Subotica.

Ono što bolničke infekcije čini problematičnim, jeste da ih izazivaju mikroorganizmi koji stalno menjaju svoje karakteristike i što su često otporni na različite vrste antibiotika. Iz Opšte bolnice naglašavaju da je veoma važna i edukacija pacijenata, kako bi se sprečilo stvaranje ove vrste infekcija.

- Higijenske navike pacijenata, pušenje duvana, prekomerna telesna težina, nepoštovanje kalendara vakcinacije, pre svega protiv gripa i pneumokokne infekcije u populaciji imunokompromitovanih i starijih osoba, takođe mogu da doprinesu nastanku bolničkih infekcija - kažu iz Opšte bolnice Subotica.

Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika sprovodi se u organizaciji Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje. Ovo je prvi put da se studija izvodi i u saradnji i koordinaciji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, te će prvi put rezultati naše nacionalne studije biti poredivi sa rezultatima cele Evrope. Takođe, u našoj zemlji se prvi put paralelno sprovodi i studija potrošnje antibiotika, što je u skladu sa nacrtom Nacionalnog programa za kontrolu antimikrobne rezistencije i racionalne upotrebe antibiotika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3713
Povezane teme

opšta bolnica

istraživanje

bolničke infekcije

antibiotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.