• Pregleda: 2599

Zanimljiva predavanja u okviru manifestacije "Duh i kultura"

Zanimljiva predavanja u okviru manifestacije "Duh i kultura"

Predavanjima književnika Slobodana Vladušića, profesora na Filozoskom fakultetu u Novom Sadu, i sveštenika Dragan Stokina u četvrtak u 19.30 časova u Velikoj većnici Gradske kuće počeće manifestacija „Duh i kultura“, koju po prvi put organizuje Parohija subotička.

- Serija predavanja u okviru manifestacije „Duh i kultura“ organizuju se sa ciljem da pokaže da je potka autentične kulture uvek autentična duhovnost. I obrnuto, da je autentična kultura uvek projava autentične duhovnosti – ističe sveštenik Dragan Stokin. - Budući da je cilj da se pokaže da to nije stvar jednog istorijskog trenutka, nego da je to logosna nit koja je protkana kroz čitavu istoriju i da je to i danas tako, teme o kojima će biti reč biće savremene.

Posle uvodne tribine, planirano je još tri izuzetno zanimljiva predavanja, koja će se održati na istom mestu.

Na tribini „Duhovna kriza kroz vekove, pitanja i odgovori“, zakazanoj za 2. novembar, govoriće profesor dr Boris Stojkovski, profesor sa katedre za srednjovekovnu istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji će svojim izlaganjem pokazati da istorijski fakti ukazuju na činjenicu da je duhovna kriza uvek za posledicu imala sveukupnu krizu društva.

Predavanje „Milorad Pavić – Radost čitanja“ 16. novembra održaće dr Jelena Marićević, asistent na katedri za modernu i postmodernu književnost. Nedelju dana kasnije, biće održana tribina „Božansko nadahnuće srpske nauke“, na kojoj će govoriti Aleksandra Ninković Tašić, potpredsednica Obrazovn-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i interkulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Ona će predstaviti duhovne temelje, koji su suštinski deo života i dela naših velikih naučnika kao što su Tesla, Milanković, Pupin, Mika Alas...

Poslednja u nizu planiranih tribina „Hrišćanstvo i savremena kultura/ Stvaralački duh i bogoslovlje danas održaće se 30. novembra a nju će voditi dr Zdravko Jovanović, docent na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tokom trajanja manifestacije u Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba ikona naše sugrađanke Danijele Kiš, koja, iako teško bolesna, neumorno, na vajberu mobilnog telefona, stvara umetnička dela.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
ffilozoff Odgovori
Popovi nikad nisu dobro doneli Srbiji...eee sad Vi ffilozoffski obrazlozite na duhovnom nivou,sta su popovi doprineli u razvoju Srbije,srpskog naroda,srpske dece(gde je razmnozavanje potomstva?),pedofilstvo ,kradja novca od sveca,liturgija,svadbi,sahrana,krstenja....Pa popovi moji, PATRIJAH se krsti i Ne veruje sta se radi...filozovi o tome treba da raspravljaju!!...gde ,i kojim putem ide pravoslavna crkva??? crkva je puna love,zlata,prevaranata,pedofila,,,PITANJE-Zasto se crkva bavi politikom??? Bilo bi to ffilozoffsko pitanje???
s.v.t.
molim bez napada na crkvu i svestenike! Vi ocito vis volite djavola, uzas.
Alen
@Filozof Mogao bi da odes na jedno predavanja i vidis o cemu se radi. Sto se tice generalno crkve delim isto misljenje kao i ti ali ne mogu da kritikujem neko predavanje o kojem nemam pojima. Slazem se da crkva ima vise losih strana nego dobrih ali mozda je ovo bas ta dobra stvar.
ffilozoff
P/S. docicu na predavanje duh i kultura..ja sam i pisao o temi,NE napadam nikog,vec sam izneo istinu...
George Odgovori
Oce jel moze u eurima?
panonski čamac Odgovori
„Božansko nadahnuće srpske nauke“ - pa da, sad su Tesla i Pupin kul, pa onda se i crkva šlepa. Isto važi za katoličku crkvu, pre su tukli takve koji su pokušali da se obrazuju i da nešto promene, a sad se prave da su ih uvek voleli.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.