Komentara: 6
Pregleda: 2960

Zanimljiva predavanja u okviru manifestacije "Duh i kultura"

24.10.2017. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
Zanimljiva predavanja u okviru manifestacije "Duh i kultura"

Predavanjima književnika Slobodana Vladušića, profesora na Filozoskom fakultetu u Novom Sadu, i sveštenika Dragan Stokina u četvrtak u 19.30 časova u Velikoj većnici Gradske kuće počeće manifestacija „Duh i kultura“, koju po prvi put organizuje Parohija subotička.

- Serija predavanja u okviru manifestacije „Duh i kultura“ organizuju se sa ciljem da pokaže da je potka autentične kulture uvek autentična duhovnost. I obrnuto, da je autentična kultura uvek projava autentične duhovnosti – ističe sveštenik Dragan Stokin. - Budući da je cilj da se pokaže da to nije stvar jednog istorijskog trenutka, nego da je to logosna nit koja je protkana kroz čitavu istoriju i da je to i danas tako, teme o kojima će biti reč biće savremene.

Posle uvodne tribine, planirano je još tri izuzetno zanimljiva predavanja, koja će se održati na istom mestu.

Na tribini „Duhovna kriza kroz vekove, pitanja i odgovori“, zakazanoj za 2. novembar, govoriće profesor dr Boris Stojkovski, profesor sa katedre za srednjovekovnu istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji će svojim izlaganjem pokazati da istorijski fakti ukazuju na činjenicu da je duhovna kriza uvek za posledicu imala sveukupnu krizu društva.

Predavanje „Milorad Pavić – Radost čitanja“ 16. novembra održaće dr Jelena Marićević, asistent na katedri za modernu i postmodernu književnost. Nedelju dana kasnije, biće održana tribina „Božansko nadahnuće srpske nauke“, na kojoj će govoriti Aleksandra Ninković Tašić, potpredsednica Obrazovn-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i interkulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Ona će predstaviti duhovne temelje, koji su suštinski deo života i dela naših velikih naučnika kao što su Tesla, Milanković, Pupin, Mika Alas...

Poslednja u nizu planiranih tribina „Hrišćanstvo i savremena kultura/ Stvaralački duh i bogoslovlje danas održaće se 30. novembra a nju će voditi dr Zdravko Jovanović, docent na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tokom trajanja manifestacije u Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba ikona naše sugrađanke Danijele Kiš, koja, iako teško bolesna, neumorno, na vajberu mobilnog telefona, stvara umetnička dela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2960

Povezana vest

Povezane teme

dragan stokin

duhovna tribina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.