• Pregleda: 2041

Predavanje "Duhovna kriza kroz vekove" večeras u Velikoj većnici

U Velikoj većnici Gradske kuće večeras u 19.30 časova održaće se drugo po redu iz ciklusa predavanja „Duh i kultura“. Na temu „Duhovna kriza krov vekove“ govoriće dr Boris Stojkovski.
Foto: TV Subotica
Predavanje "Duhovna kriza kroz vekove" večeras u Velikoj većnici

Seriju zanimljivih predavanja tokom novembra organizovali su sveštenik Dragan Stokin i Slobodan Vladušić, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sa ciljem da slušaocima približe vrednosti koje savremeni način života često, čini se, stavlja u zapećak.

- Osnovni razlog zašto smo otac Dragan i ja odličili da organizujemo seriju tribina je osećanje da tradicionalni humanizam i vera nisu više toliko udaljeni kao što se to činilo nekada – objašnjava profesor Vladušić. - Čini se da se humanističke i hrišćanske vrednosti prožimaju i da su one na neki način zajedno ugrožene od antihumanizma, koga možemo nazvati bilo kako, a ja ga u svojim knjigama zovem „megalopolis“. Osnovna ideja „megalopolisa“ je jedna vrsta ekonomskom totalitarizma, da samo ono što donosi profit ima pravo da postoji. Međutim, čovekov život i sam čovek ne može da bude sveden samo profit, ni za hrišćanstvo ni za humanističke vrednosti nije prihvatljivo.

Tribina počinje u 19,30 časova, a ulaz je slobodan.

Snimak prve tribine možete pogledati u video prilogu TV Subotice

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Sion Odgovori
Svestenstvo sa Mercedeson A klase i Dzip terencima ce da odrzavaju takva predavanjs...
Tuzno da tuznije ne moze biti...
Ko je shvatio shvatio je, ko ne zao mi je i njega.
Justinijan Odgovori
Sada ce nam zapravo saopstiti da je nakon naprednjacke pljacke bitno podizati duhovne vrednosti u saradnji sa Crkvom, te da je bitno da smo dobri hriscani da bismo bili dobri ljudi. Ovo je tek vrhunac demagogije
Овца за шишање Odgovori
А, како се назива то када се црква и већина осталих институција (универзитет, академија...) кукавички ‘‘слиже‘‘ са влашћу искључиво зарад свог профитирања и не диже глас и не едукује народ да окрене леђа таквој ненародној власти?
ffilozoff Odgovori
Tito partija-crkva demokratija!!!
Marica Odgovori
Mi smo takav narod da smo spremni sve generalizovati, uopštavati i svoditi važne stavri na beznačajnost.
Zasigurno znam da otac Dragan nema džip, da ne prima dečji dodatak, iako ima desetoro dece, da mu supruga nije kao nezaposlena na teretu države, tj. od države ne uzima ništa. Svaki čovek, bez svoje duhovnosti, nije ništa drugo do jedinka prepuštena ništavilu globalnog kapitalizma. Uostalom, stvar je slobodne volje da li će neko poslušati predavanja ili ne, možda su zanimljiviji parovi, zadruga i slični rijaliti programi. Pa onda, birajmo!!!
Овца за шишање
Поменусте парове, задругу и сл. ријалитије? Као што рекох, управо су се "крем" српске институције слизале са овом влашћу, изнедрену од гласача који прате искључиво такве програме!
ffilozoff
#Marice,prave se slave u rijalitijima(Boze oprosti im) sa golim guzicama,neznanjem,svadjama itd. SODOMA I GOMORA-to je problem crkve,,narod se podjavolio...A iza toga stoji mocni pink,i mocni sns....oni to aminuju!!! A crkva se slizala sa sns-ovcima,i krug je stvoren!!! Pa Vucic je izjavio da ce vladati do 2040.jer je takav sistem zaglupljivanja naroda uspostavio!!! PREDLOG-sledece predavanje da bude-UTICAJ politike i rijalitija na duhovnu buducnost NARODA!!! ALI da li se sme??? JER ukljucite tv,,2 sata Vucica,3 sata zadruge,pa tako ceo dan ,a gledanost 2.000.000, Molim pope da o tome raspravljaju!!!
Hmmmm
Interesantno! A ko u ovoj državi može da izdržava desetoro dece sa nezaposlenom ženom? Žive od duhovnosti?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.