• Pregleda: 1370

Zakoni treba da se kroje u korist radnika

U organizaciji Socijalno-ekonomskog saveta, na Otvorenom univerzitetu održan je seminar na temu izmena u radnom zakonodavstvu, koji je okupio predstavnike radnika, poslodavaca i  lokalne samouprave.
Foto: TV Subotica
Zakoni treba da se kroje u korist radnika

U ulozi predavača bio je stručni savetnik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Slobodan Lalović, koji je istakao da su promene u radnom zakonodavstvu vitalno pitanje radnika i poslodavaca u Srbiji. Sve promene, kako je ocenio, idu na štetu radnika, te je cilj seminara bio da ih informiše o predlozima zakona o radu i štrajku, kako bi na vreme mogli da reaguju.

- Sve promene su na matrici ideologije neoliberalizma, pa je svaka promena na štetu zaposlenih, to je proces koji nije samo za Srbiju karakterističan. To je jedan širi proces, ne znamo do kada će trajati, jer uvek ide na štetu zaposlenog - rekao je Slobodan Lalović.

Učesnicima seminara ukazano je i na značaj unapređenja tripartitnog socijalnog dijaloga, odnosno jačanja saradnje između poslodavca, radnika i lokalne samoprave.

- Kada bi usavršili taj dijalog, mnogo toga bi se na tim sastancima moglo unaprediti i dogovoriti. To bi dovelo do toga da se na tim sastancima i rešavaju problemi, a ne samo iskazuju - istakao je Ištvan Huđi, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Grada Subotice. - Na seminar smo pozvali realni sektor iz Industrijske zone, predstavnike nekoliko firmi iz Subotice, predstavnike Regionalne privredne komore, Unije poslodavaca i Grada Subotice, jer želimo da otvorimo kvalitetan dijalog na mnoge teme i da na osnovu toga predvidimo način na koji ćemo funkcionisati u narednom periodu.  Ukazaćemo na sve što je dobro u subotičkoj privredi, kao i na ono što bi trebalo poboljšati.

Izvor: Subotica.com
7
Zeleni Odgovori
Zakoni treba da se kroje u interesu svih gradjana. Radnika, malih i veliki preduzetnika, burzuja itd
Realan Odgovori
Demagogija je prazna priča.
saša
Baš tako. Imaš li ti šta pametno reći sem što prosipaš fraze o demagogiji.
Pat. Odgovori
Kakav je to Zakon, kad o tom zakonu radnici nista ne pitaju niti de pozivaju?
XXX Odgovori
Zakon treba da se primenjuje na sve a ne selektivno! Minimalac treba značajno uvećati inače neće ostati niko pismen da radi u ovoj guberniji!
Srbin Odgovori
Poštovana gospodo,oni koji su se naj više busali u prsa i zaklinjali u radnike i njihova prava,su iste te radnike uništili i opljačkali,te danas postali "poslodavci",koji bi i dalje da gule kožu radniku sa leđa.Evo vam naj bolji primer za to,upravo ovaj predavač,ja koliko znam i pratim dešavanja,ovaj isti gospodin evo već 30 i više godina "prodaje"maglu o nekakvim radničkim pravima,i tu će zaraditi penziju,za razliku od mnogih radnika koji to neće uspeti?!Dalje,uzmimo samo ko su u zadnjih 20-30 god,predstavnici radnika,koji bi trebali da se bore za njihova prava,uvek iste face i likovi,svim režimima dobri,ali zato,sve radnicima gore i njihovim pravima.
andrea Odgovori
Gde? Tu u ovoj zemlj. ?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.