• Pregleda: 1961

Zaključak sa javne rasprave o inspekcijskom nadzoru: "Privrednici i inspekcije treba da budu partneri"

Privrednici i inspekcije treba da budu partneri, a izmenama zakona o inspekcijskom nadzoru treba da se suštinski unapredi ambijent poslovanja, rečeno je na javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona u Regionalnoj privrednoj komori. To unapređenje, kako je rečeno, treba da pogoduje onima koji su dobri da budu još bolji, a protiv nelojalne konkurencije. Donošenje izmena zakona inicirali su privrednici, a podržala američka organizacija USAID.
Zaključak sa javne rasprave o inspekcijskom nadzoru: "Privrednici i inspekcije treba da budu partneri"

Državna sekretarka u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu sampoupravu Vidosava Džagić predstavila je privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori nacrt izmena zakona o inspekcijskom nadzoru. Nacrt, po njenim rečima, predviđa uvođenje principa preventive, odnosno preventivnog nadzora, zatim sistema planiranja kontrola na bazi procene rizika, informacionog sistema sa podacima o svim dosadašnjim kontrolama, zatim koordinacije inspekcijskog nadzora, kao i obuhvat kontrole neprijavljenih i nergeistrovanih pravnih lica.

Inicijativa za izmenu ovog zakona potekla od privrednika, koji su ocenili da je to jedna od tri komponente za unapređenje ambijenta poslovanja.

Podršku izradi izmena ovog zakona pružila je i američka organizacija za međunarodni razvoj USAID.

Uporedo sa izradom zakona radi se i na rešenjima podzakonskih akata, da se očekuje njegovo usvajanje do kraja godine, s tim da će imati odloženo dejstvo do juna naredne godine, dok ne bude završena izrada informacionog sistema i povezivanje inspekcija, kao i obuka inspektora.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
Always Ultra Odgovori
Ove mumije govore o nekakvom "poslovanju" privrede koju su sami svojim shapama odavno sahranili. Privreda u zagrobnom zivotu ne postoji !

Kakva inspekcija - kakva sprdnja ?? Treba zandarmerija sve da ih pohapsi pa pred sud za najtezi privredni kriminal !!
crnogorac Odgovori
Još jedno mlaćenje prazne slame za građane, a sa ove javne rasprave ništa pametno i konkretno se nije čulo, svaka ovakva rasprave gospodi donese lepe dnevnice i gala ručak.
Kada će maknut ovog doživotnog predsednika PK, ili će i on možda ako bog da podnet ostavku kao TOLE u FS.
nale Odgovori
Pa koliko ja znam, pojedine inspekcijske službe i pojedini privrednici su i te kako dobri partneri. Pa nećete valjda sad, gospodjo Vidosava, narušiti te odnose?
ffilozoff Odgovori
Inspekcije samo ZATVARAJU "male"!!! NPR. SUBOTICA je 1994 imala registrovano preko 1000 kafica-to je 3000-4000 radnika,a danas 200-300 kafica koje ce do zime srozati samo na Boss...Tu prednjaci turisticka inspekcija sa korumpiranim inspektorima koji sede u Bossu,ili na strandu i samo jedu i piju. Mali im to NE mogu priustiti,a nema ni preventive...DNO-DNA!!!
@ crnogorac Odgovori
Dožiuvotni presednik će verovatno otići u svoju firmu IKOM koja radi celo vreme od kada je u gurnutom stečaju, ali na CRNO.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.