Komentara: 2
Pregleda: 4028
Foto

Zabeležen porast broja Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

20.11.2019. u 09:00h
Izvor: TV Subotica
U toku protekle godine na Odeljenju pulmologije Opšte bolnice Subotica, od hronične opstruktivne bolesti pluća lečeno je oko 200 osoba, dok je ove godine konstatovan blagi porast za oko 40 pacijenata, podaci su sa kojima smo obeležili Svetski dan borbe protiv ovog oboljenja.
Zabeležen porast broja Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

Hronično opstruktivna bolest pluća važi za najčešći poremećaj životnih funkcija savremenog sveta, koji usled zagađenja vazduha i aktivnog i pasivnog konzumiranja duvana, zahvata sve veći broj ljudi i javlja se nakon treće ili četvrte decenije života. U Srbiji ona predstavlja peti najčešći uzročnik smrti, od koje mnogi boluju a da to ni ne znaju, te je rana dijagnostika i pravovremeno započinjanje terapije od velikog značaja.

- Jako je važno postaviti na vreme ovu dijagnozu, kada je u početnom stadijumu, dakle u prvom ili drugom stadijumu, jer tada adekvatnom terapijom i redovnim kontrolama možemo bolest zaustaviti, a kvalitet života značajno poboljšati. Nažalost, obično se postavlja dijagnoza u trećem i četvrtom stadijumu i to su teški oblici, kada data terapija služi samo za održavanje, ali ne može mnogo da pomogne i to su trajna oštećenja plućne funkcije koja značajno otežavaju svakodnevni fizički rad - rekla je dr Bojana Šakić Matković, načelnica Odeljenja pulmologije Opšte bolnice Subotica.

Zabeležen porast broja Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

Odeljenje pulmologije Opšte bolnice juče je za sugrađane organizovalo besplatne spirometrijske preglede, kako bi proverili svoje disajne funkcije i dobili savete o poboljšanju i unapređenju zdravlja.

- S obzirom na to da znam kakva je to bolest i da sam pušač, da sad imam suvi kašalj i da se zadišem, ne znam da li je to do srca ili pluća. Imam blisku prijateljicu koja od toga boluje i to je stvarno jako strašno i smatram da svi treba da dođu i provere svoje stanje - rekla je naša sugrađanka, koja je došla da uradi spirometrijski pregled.

- Došao sam i za jedan dan sam uradio ono na šta bih u bolnici čekao dve-tri nedelje, još i zakazivanje i čekanje i sve - kazao je naš sugrađanin.

Zabeležen porast broja Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

- Nisam nikada bila, a pročitala sam baš u nekoj novini kako je sirometrija dobra, kad ono čujem preko radija da će biti i zato sam i došla - rekla je još jedna sugrađanka.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, 15. novembar, obeležava se s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta broja obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Izvor: TV Subotica
Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi Besplatni spirometrijski pregledi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4028
Povezane teme

subotička bolnica

apoteka subotica

opšta bolnica

besplatan pregled

kontrola zdravlja

bolnica subotica

preventivni pregledi

spirometrija

spirometrijski pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.