Komentara: 20
Pregleda: 8500

Za Vaskrs i 1. maj pet neradnih dana, učenici od 30. aprila na mini raspustu

14.04.2021. u 14:10h > 15.04.2021. u 10:27h
Izvor: Blic
Za Vaskrs i 1. maj pet neradnih dana, učenici od 30. aprila na mini raspustu

Pravoslavni vernici u Srbiji imaće za vaskršnje i prvomajske praznike pet neradnih dana, a ukoliko su zaposleni to znači da na posao neće ići od petka, 30. aprila do srede, 5. maja, odlučilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prvi radni dan je sreda.

Pošto ove godine praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju, 2. maja, to znači da će građani Srbije koji slave po julijanskom kalendaru odmarati pet dana.

OSNOVCI U VOJVODINI NA RASPUSTU 10 DANA, SREDNJOŠKOLCI ZNATNO KRAĆE - U kalendar vrlo pažljivo gledaju i đaci, jer im praznici često donose male raspuste. Po školskom kalendaru za osnovno obrazovanje AP Vojvodina prolećni odmor počinje 30. aprila i završava se 9. maja, dok će srednjoškolci na mini pauzi biti samo 30. aprila i 3. maja, Letnji raspust za učenike u Vojvodini trajaće od 19. juna do 1. septembra.

Kako su ovu odluku objasnili iz Ministarstva, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Ali, pošto će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan - to znači na utorak 4. maj.

Vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka 30. aprila, do drugog dana Vaskrsa, koji se proslavlja u ponedeljak 3. maja.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 20
Pregleda: 8500
Povezane teme

Vaskrs

vaskršnji praznici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.