Komentara: 3
Pregleda: 3655

Za posledice nevremena odgovoran ljudski faktor?

16.05.2013. u 10:51h
Izvor: RTV Yueco
Za posledice nevremena praćenog gradom, koje je proteklog vikenda zahvatilo šire područje Subotice, u izvesnoj meri odgovoran je ljudski faktor.
Za posledice nevremena odgovoran ljudski faktor?

Tačne štete se još uvek utvrđuju, a nadležni u lokalnoj samoupravi zatražilo je da se promene ljudi koji su bili plaćeni da dejstvuju sa protivgradnih stanica na kojima je bilo dovoljno raketa, a to nisu učinili. Nakon što tačna šteta bude utvrđena biće razmotrena mogućnost proglašenja elementarne nepogode kako bi se iz budžeta pomoglo poljoprivrednicima čiji su usevi oštećeni i do 100 odsto.

Nakon što je proteklog vikenda grad uništio useve na pojedinim parcelama, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu zatražio je od Radarske stanice u Bajši podatke vezane za protivgradnu zaštitu u Subotici. Utvrđeno je da u Subotici postoje 23 stanice, od kojih je 21 u funkciji, a dve nisu zbog blizine granice sa Mađarskom. Takođe je utvrđeno da su stanice imale dovoljno raketa, a da i pored toga što su plaćeni, pojedinci nisu dejstvovali na stanicama u Čantaviru, na Bikovu i u Novom Žedniku. Na osnovu toga, on zaključuje da je za posledice nevremena u neku ruku odgovoran i ljudski faktor.

Komisije osiguravajućih kuća su na terenu i procenjuju nastalu štetu. Od njihovog izveštaja zavisi da li će gradonačelniku biti predloženo pokretanje procedura za proglašenje elementarne nepogode, na osnovu koje se može pojprivrednicima obezbediti pomoć iz budžeta. Dodatni problem predstavlja činjenica da je svega pet odsto useva osigurano, iako država subvencioniše 40 odsto troškova osiguranja. Takođe, iako je ove godine stvorena takva mogućnost, ni lokalna samouprava ne subvencioniše troškove osiguranja. Međutim, glavni razlog izostanka osiguranja može biti i nedosatatak navike.

Šimon Ostrogonac raspolaže podacima da protivgradnih raketa još uvek ima na raspolaganju, jer je grad sa 2,5 miliona dinara nabavio 70 raketa, od kojih je 30 ispaljeno proteklog vikenda. Ukoliko bude potrebe, rebalansom gradskog budžeta biće obezbeđena dodatna sredstva za ove potrebe.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 dana
Komentara: 3
Pregleda: 3655

Povezana vest

Povezane teme

protivgradna odbrana

elementarna nepogoda

vremenska nepogoda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.