Komentara: 5
Pregleda: 7057

Za njih nema prepreka

28.04.2016. u 09:36h
Izvor: Subotica.com
Ana Radić, učenica II-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, bila je deo četvoročlanog tima, predstavnika četiri zemlje, na međunarodnom takmičenju “Poslovni izazov”, održanom od 17. do 19. aprila, u Zagrebu.
Za njih nema prepreka

Zadatak timova, koji je činio po jedan predstavnik iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, bio je da odgovore na jedan od složenih zadataka iz oblasti preduzetništva.

- Naš zadatak bio je sledeći: u sve četiri zemlje Zapadnog Balkana dolazi novi mobilni operater, simbolično nazvan “PIBZ (Poslovni izazov Zapadnog Balkana) Telekom”. Od nas se tražilo da napravimo proizvod ili osmislimo uslugu koja će doprineti da taj operater postane vodeći u regionu, sa naglaskom na to da mobilni telefoni nisu samo za razgovor! Nije bilo važno da li rešenje podrazumeva nešto realno, izvodljivo, već da maštamo o tome šta bismo mogli da napravimo – objašnjava Ana.

Iako tim čiji je član bila, nije osvojio jedno od prva tri mesta, naša sagovornica je zadovoljna učešćem na takmičenju, a s obzirom na to da je reč o nadmetanju na međunarodnom nivou, i samo učešće je veliki uspeh!

- Sa takmičenja nosim samo lepe utiske. Najvažnije je bilo druženje, komunikacija sa vršnjacima iz različitih zemalja koje su nekada predstavljale jednu. Barijera nije bilo. U mom timu bio je jedan mladić (iz Crne Gore) i tri devojke (iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije), ali funkcionisali smo kao tim, ne obraćajući pažnju na to ko je iz koje zemlje i ne dodirujući teme vezane za međudržavne odnose. Mi smo mladi, vršnjaci smo, isto razmišljamo, i istim jezikom komuniciramo. Možda se poneka reč razlikuje, ali nebitno je da li je u pitanju ekavica, ijekavica ili ikavica – ističe Ana.

SRBIJA – ATRAKTIVNA DESTINACIJA
U finalu Nacionalnog takmičenja „Poslovni izazov", održanog 18. i 19. februara u Beogradu, Ana Radić bila je deo tima koji je osvojio prvo mesto poslovnom idejom „Pružanje usluga biciklističkih tura po putanjama izabranim posredstvom android aplikacije". Na takmičenju je učestvovalo 60 učenika iz 40 srednjih škola iz Srbije - srednjoškolci koji su se u finale plasirali pobedom na regionalnim takmičenjima. Na Nacionalnom takmičenju bili su grupisani u timove sastavljene od učenika iz različih škola. Prvog dana takmičenja učenicima je dat „izazov" da uz pomoć koncepta „internet stvari" (internet of things) osmisle napredno i inovativno rešenje kojim će učiniti da Srbija postane atraktivna turistička destinacija. Drugog dana učenici su svoje biznis planove i prezentacije predstavili publici i stručnom žiriju koji je izabrao najbolje.

I to je suština. Zamišljena kao manifestacija koja će okupiti učenike četiri države, koji će biti članovi mešovitih timova, organizatori takmičenja insistiraju na komunikaciji:

- Cilj je da se ponašamo kao tim, da naučimo da komuniciramo sa osobama u timu, čak i ako je vidimo prvi put! A to je važno i za preduzetnika, pogotovo kada počinje novi “biznis” u kom nije samostalan. Važno je prepoznati zajednički cilj i raditi na njegovom ostvarivanju. Važno je da znamo kako da se ponašamo i komuniciramo u timu. Komunikacija je najvažnija!

Anu Radić je za takmičenje pripremala profesorka Jadranka Vojnić Purčar (u okviru predmeta – organizacija poslovanja), dok je u Zagreb otputovala u pratnji profesorke Vesne Tumbas. Nakon školskog takmičenja, usledio je “Poslovni izazov” u Novom Sadu, gde je Ana bila deo tima koji je osvojio prvo mesto, pa nacionalno finale u Beogradu, gde su takođe bili prvoplasirani. Interesantno je kako je ovu talentovanu učenicu, budućeg hemijskog laboranta,  zainteresovalo preduzetništvo:

- Vodila sam se time da , gde god se okrenemo, čoveku treba određeno znanje iz poslovnog sveta. Nikada se nisam videla u ekonomiji, ali opet, sa druge strane, želim da se bavim nekim privatnim poslom i da pomažem ljudima. Zato sam odlučila da budem farmaceut. Uopšte se nisam pokajala, zadovoljna sam, volim svoju školu, svoj smer. I nadam se da ću se jednoga dana baviti hemijom, ali pri tome biti sam svoj gazda. I zato mi je znanje koje sam stekla učešćem na ovom takmičenju, izuzetno dragoceno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7057
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

omladinsko preduzetništvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.