Komentara: 20
Pregleda: 8882

Za nedelju dana 1.722 obolela od virusa korona, mere pomoći privredi počinju od sutra

12.04.2020. u 18:23h
Izvor: Subotica.com
U proteklih nedelju dana u našoj zemlji registrovano je 1.722 obolela od virusa covid 19, od koga ukupno boluje 3.630 ljudi. U protekla 24 časa testirani su uzorci 1.913 osobe od kojih je 250 pozitivno.
Za nedelju dana 1.722 obolela od virusa korona, mere pomoći privredi počinju od sutra

Od broja obolelih hospitalizovano je 2.684 ljudi, u  poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba, tri osobe muškog i tri osobe ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80. Po poslednjim informacija, sapoštene 7. aprila, u Subotici je registrovano 30 obolelih. U međuvremenu Gradski štab za vanredne situacije nije saopštavao nove informacije vezano za situaciju sa obolelima od korone u našem gradu i njihovom zdravstvenom stanju.

VIŠE OD 400 IZLEČENIH - U Srbiji je do sada više od 400 izlečenih pacijenata u Srbiji, rekao je direktor Infektivne klinike, dr Goran Stevanović i objasnio da su to oni pacijenti kod kojih je potpuno razrešena klinička slika i koji su imali dva uzastopna negativna testa na koronavirus.

Po rečima stručnih medicinskih radnika, s obzirom da se nalazimo u najkritičnijem period epodemije, broj zaraženih je pod kontrolom, te stoga imamo pravo na “umereni optimizam”.

RESTRIKTIVNE MERE VEZANE ZA SLOBODU KRETANJA UKIDAJU SE DO KRAJA APRILA?

U današnjem obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da bi rigorizne mere zabrane kretanja mogle da budu ukinute krajem aprila ili u maju. On je rekao da će najteže biti sa otvaranjem škola, ali da se nada da u relativno kratkom vremenskom periodu može da se krene sa otvaranjem ugostiteljskim objekata i objekata u kojima nema masovnog okupljanja.

- Vanredno stanje će biti ukinuto kada se smanji broj ljudi na respiratoru i kada se bude smanjivao broj obolelih, a sve u saglasnosti sa strukom. Ne smemo da zakasnimo u otvaranju jer ekonomska trka počinje – rekao  je Vučić. - Nadam se da ćemo moći da ukinemo vanredno stanje krajem aprila, ako ne onda u maju. Nisam vidovit. Kažem kad je moguće. Nadam se u aprilu, ali moramo da znamo da imamo prvomajske uranke kada takođe treba da budemo disciplinovani.

Na pitanje kakva je procedura za građane kojima je istekla ili ističe kućna izolacija u trajanju od 28 dana, dr Kisić Tepavčević je precizirala da se ti građani vraćaju normalnom životu, ali s oprezom.

- Svi koji su dobili rešenje o kućnoj izolaciji, ukoliko tokom ovog perioda nisu imali simptome, pa samim tim nisu testirani na virus, nakon isteka perioda samoizolacije vraćaju se normalnim životnim aktivnostima. Imajući u vidu rizik od lokalne transmisije, treba da budu jako obazrivi i to je generalno apel za sve. Oni u kućnoj izolaciji su, što je prirodno, željni ponovnog izlaska i druženja, ali treba još malo da se strpe jer se kraj epidemije nazire.

Međutim i  kada se ukine vanredno stanje moraćemo bar još mesec dana da se pridržavamo nekih pravila, najavljuju stručnjaci i apeluju na sugrađane da budu odgovorni i poštuju preventivne mere.

PREDLOŽENO DA OSOBE SA AUTIZMOM MOGU DA SE PROŠETAJU ZA VREME POLICIJSKOG ČASA

Na današnjoj konferenciji za medije dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da će predložiti da osobe sa autizmom i invaliditetom imaju priliku da izađu napolje nezavisno od mera zabrane.

- Apsolutno je stručno opravdano da se za takve kategorije građana odredi termini koji se ne poklapaju da drugim terminima, i kao takvi biće predloženi Vladi - zaključila je Kisić Tepavčević

MERE POMOĆI PRIVREDI OD SUTRA

Prilikom jutrošnjeg obraćanja predsednik Srbije je rekao da će isplata 100 evra svakom punoletnom građaninu početi kada se ukine vanredno stanje, dok je ministar finansija, Siniša Mali, prilikom predstavljanja plana za pomoć privredi Srbije u petak, najavio da od ponedeljka počinje sprovođenje ekonomskih mera za pomoć privredi, procenjene na 5,1 milijardu evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 8882
Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.