Komentara: 23
Pregleda: 3409

Za godinu i po dana vakcinu protiv HPV-a primilo svega 351 dete

05.03.2024. u 08:00h
Izvor: Subotica.com
Za godinu i po dana vakcinu protiv HPV-a primilo svega 351 dete

Za nešto više od godinu i po dana, vakcinu "Gardasil9", koja štiti od devet najčešćih tipova HPV-a, u Dečjem dispanzeru primilo je svega 351 dete, odnosno 66 dečaka i 285 devojčica. Lekari iz Doma zdravlja, na Međunardoni dan borbe protiv HPV-a, podsećaju da je imunizacija najbolja prevencija i dodaju da je upravo Humani papiloma virus označen kao glavni izazivač karcinoma grlića materice. 

- Devetovalentna vakcina, koja se kod nas primenjuje od sredine 2022. godine, štiti od dva najčešća soja koja izazivaju genitalne bradavice, tzv. kondilome, kao i od najčešćih onkogenih, odnosno visokoonkogenih sojeva koji mogu izazvati kako karcinom grlića materice, tako i karcinome ženskih i muških polnih organa, ali i rak usne duplje, jezika, ždrela... - podseća dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru - Vakcina nije obavezna, ali je preporučena i pravo na besplatnu imunizaciju imaju svi mladi uzrasta od 9 do 19 godina. Kod dece do 15. godine se daje u dve doze, dok se stariji vakcinišu sa tri doze vakcine "Gardasil 9".

Za godinu i po dana vakcinu protiv HPV-a primilo svega 351 dete

Pedijatri ističu da je ova vakcina izuzetno efikasna i daje dugotrajni imunitet, što potvrđuju studije rađene u zemljama u kojima se vakcinacija sprovodi više od deceniju i po.

VAKCINACIJA NE UMANJUJE ZNAČAJ GINEKOLOŠKIH PREGLEDA - To što je neko vakcinisan protiv HPV-a ne znači da treba da preskače kontrole kod ginekologa ili urologa. Takođe, imunizovana osoba treba da nastavi sa upotrebom prezervativa, jer se na taj način štiti od drugih polno prenosivih bolesti - podvlači sagovornica.

- Na primer, u Australiji od 2006. godine vakcinišu decu protiv HPV-a i uspeli su drastično da smanje učestalost oboljevanja od karcinoma grlića materice, ali i od drugih bolesti koje ovi virusi izazivaju. Kod njih postoji i strategija da se do 2035. godine potpuno iskoreni karcinom grlića materice - dodaje dr Ibrajter - Ovi virusi su veoma podmukli i prilikom infekcije se ne stvaraju antitela ili se stvaraju u maloj količini koja ne može da štiti od ponovljene infekcije. Sa druge strane, prilikom vakcinacije  stvara se visok nivo antitela i po najnovijim studijama nivo antitela nije opao kod osoba koje su imunizovane još pre 14 godina. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 23
Pregleda: 3409
Povezane teme

humani papilom virus

hpv vakcina

dečji dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.