Komentara: 13
Pregleda: 7787

Za dva meseca korona virus potvrđen kod 101 deteta

04.04.2021. u 13:00h
Izvor: TV Subotica
U Dečjoj respiratornoj ambulanti je tokom februara i marta pregledano 3028 dece sa simptomima respiratorne bolesti. Na korona virus je testirano 557 mališana, a njih 101 je bilo pozitivno.
Za dva meseca korona virus potvrđen kod 101 deteta

Kako iz Dečjeg dispanzera dodaju, primetan je porast broja zaražene dece, pa za razliku od ranijeg perioda kada su deca u izolaciju išla uglavnom jer su im roditelji bili bolesni, sada je sve češća pojava da se testira prvo dete, pa da zatim cela porodica završi u izolaciji zbog najmlađeg člana.

- Od testirane dece, imamo u svim uzrasnim grupama pozitivne, mada smo primetili da ih više ima u školskom uzrastu od 5. do 8. razreda, srednjoškolci, ali nisu izuzeta ni deca u vrtiću, pa čak i mlađi uzrasti. Razlog te pojave je verovatno novi, britanski soj korona virusa koji je prisutan i u našoj zemlji. Primećemo je da je on kontaginozniji, brže se širi među decom, ali na svu sreću još uvek daje lakšu kliničku sliku - kaže dr Tatjana Kozomora, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

Simptomi sa kojima deca dolaze u respiratornu ambulantu najčešće su povišena telesna temperatura, curenje nosa, bolovi i grebanje u grlu, kašalj, bolovi u stomaku, proliv  i povraćanje, dok se kod onih starijih javljaju bolovi u mišićima, zglobovima i gubitak čula ukusa i mirisa. Kako dr Kozomora ističe, teško je razlikovati da li se radi o kovidu, gripu ili nekom sezonskom virusu.

- Slična je simptomatologija, tako da nakon kliničkog pregleda deteta radimo antigensko testiranje, a nakon toga se odlučujemo za dalju dijagnostiku, krvna slika, rendgen, u zavisnosti od kliničke slike i stanja deteta. Međutim, uglavnom je to simptomatska terapija, gde se deca leče u kućnoj izolaciji, a retko imamo neke komplikacije koji zahtevaju hospitalizaciju. Mada, ni to nisu retki slučajevi težih komplikacija kod dece, ali uglavnom su to deca sa nekim drugim oboljenjima - objašnjava dr Kozomora.

Za dva meseca korona virus potvrđen kod 101 detetaKako dr Kozomora napominje, uobičajena je praksa da se deca ne dovode odmah po pojavi simptoma, već da sačekaju dva-tri dana, te da dođu ukoliko se tegobe pogoršaju i nakon davanja lekova za snižavanje temperature. Ipak, postoje simptomi koji roditeljima signaliziraju da kod doktora treba što pre.

- To su neke promene boje kože, pepeljasto siva ili plavičasta koža, otežano disanje, kada dete diše stomakom i uvlači međurebarne mišiće, ubrzano disanje, ukoliko dete ima neke promene na koži koje ne prolaze na pritisak, bolni i otečeni zglobovi, ako je dete pospano, malaksalo, apatično i ne ponaša se uobičajeno, sve su to znaci za uzbunu kada roditelj treba odmah da se javi i ne čeka kod kuće - poručuje dr Kozomora.

Dečji dispanzer je podeljen na dva dela, u jedan dolaze zdrava deca, a drugi deo čini respiratorna ambulanta u koji roditelji bolesnu decu mogu da dovedu radnim danom i subotom od 7 časova do ponoći, a nedeljom od 8 do ponoći. U slučaju potrebe za dodatnom dijagnostikom, deca mlađa od sedam godina šalju se u Dečju respiratornu ambulantu u bolnici, dok oni stariji idu u Kovid ambulantu u Harambašićevoj ulici.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 7787
Povezane teme

dečiji dispanzer

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.