• Pregleda: 3479

Za besplatno zastupanje obratilo se 150 Subotičana

Prošle godine za besplatno pravno zastupanje gradskom ombudsmanu se obratilo oko 150 građana. Najviše je bilo predmeta iz povrede radnih odnosa, mobinga i nasilja u porodici.
Za besplatno zastupanje obratilo se 150 Subotičana

Služba besplatnog pravnog zastupanja je zamišljena tako da se zahtev može podneti i u službi besplatnog savetovanja, kako je napred navedeno, a takođe i svakog radnog dana u kancelariji zaštitnika građana u Gradskoj kući, Trg slobode 1, u kancelariji broj 135.

Uz popunjavanje vrlo jednostavnog formulara zahteva za besplatno pravno zastupanje stranka treba uz zahtev da podnese fotokopiju lične karte, dokaz o visini primanja za sve članove porodičnog domaćinstva, uverenje o broju članova domaćinstva, uverenje o poreskom zaduženju, u slučaju nezaposlenosti uverenje

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

17
Vesko Odgovori
Vi ste puno pomogli, pogotova vasa pomocnica sto je bila predsednica Opstinskog suda, samo da da te sto prije skine, rekavsi " pitajte advokata ", podmetnuvsi neki papir da potpisem, navodno da je obradila moj predmet, a ja prir izasao nego sto sam usao u njenu kancelariju.
Mladost Odgovori
Žalosno je da grad Subotica postavlja ovakve "stručnjake"za zaštitnike gradjana.U mnogim slučajevima zbog neadekvatnih i nestručnih saveta,propuštenih rokova i nezameranja funkcionerima drugih nadležnih organa dotični je oštetio mnoge gradjane koji su mu se obratili za pravnu pomoć a uz to je još više zakomplikovao problem koji su imali."Zaštitniče",radnici Subotice vas mole da ih vi više ne štitite,manja je šteta.
sos Odgovori
Pitanje,dali je ombudsman ''zastitnik'' gradjana ili socijalnim statusom odredjenih kategorija.?PREMA NAVEDENOM PRAVO ZA BESPLATNO OBRACANJE IMAJU SAMO SOCIJALNE KATEGORIJEGRADJANA.
Sta je sa gradjanima koji nisu u toj kategoriji,dali oni moraju placati usluge ?
Po meni ime zastitnik gradjana govori da je on zastitnik svih gradjana bez obzira kojoj socijalnoj kategoriji pripadaju.Prema iznetim pokazateljima za godinu dana se zastitniku obratilo 150 gradjana , sto cini 13 gradjana mesecno.Kada sve sagledamo i to da postoje i pomocnici,OVA ZASTITA I OVAJ ZASTUPNIK SU GRADJANIMA NEPOTREBNI,DA NEKAZEM VISE NA GRBACI NEGO OD KORISTI.Bez obzira sta zakon kaze treba ih ukinuti i evo jos jedne ustede to jest nepotrebnog troska za gradjane i to ce im biti najveca pomoc od njih.
Blaško Odgovori
Ovu kancelariju i zaštitnike treba što pre ukinuti. Mnogo veći gradovi nemaju zaštitnike , tako da ne treba ni Subotici, te pare što se potroše godišnje na ovu kancelariju ,oko 20 miliona dinara bolje usmeriti na socijalne slučajeve,ili radnike koji ne dobijaju platu po nekoliko meseci ,videli smo pre par dana radnike Željezničara. Ja sam imao prilike da me "zaštiti" Marosijuk, hvala lepo na zaštiti.
lakumity103 Odgovori
Štiti on, samo je pitanje koga?
tehnološki višak Odgovori
"Zaštita" zaštitnika i njegovih zamenika u prethodnom sazivu je bila prava lakrdija.Uglavnom su bili na terenu a kada su primili radnike,dali su im nestručna objašnjenja,što ne čudi jer posao zamenika zaštitnika,sudija osnovnog suda je bio da sebi "zaštite"debelu hladovinu do penzije,sa ogromnim primanjima i privilegijama uz to..Novi zamenici imaju prilike da se dokažu ako im to uvek nervozan zbunjen i loše informisam medijski preeksponiran šef dozvoli.Zaštitnici,manje se slikajte,hvalite i pričajte,a više radite,gradjani žele rezultate,da im rešite probleme zbog kojih vam se obraćaju.A do sada jedinu korist od vašeg (ne)rada je imala samo[*...*]
Kobescxak Odgovori
Kada sam dobio otkaz u AGROKOMBINATU SUBOTICA 2009 godine, lepo me je primio, pogledao resenje o otkazu, gledao neke propise u kompjuteru, nakon cega mi jue rekao da je resenje o otkazu veoma nestrucno napisano, ali je zakonito posto ga jue potpisalo odgovorno lice- direktor.Nakon par dana dosao sam ponovo i rekao da sam bio kod pravnice u Sindikatu koja mi je rekla daje resenje nezakonito, da imam pravo podneti tuzbu, pogotovo sto nismo dobili ni dan godisnjeg odmora.Rekao mi je da se ne isplati podnositi tuzbu samo zbog godisnjeg odmora.Vidio sam da jedva ceka da iziđem iz kancelarije, sto sam i uradio, rekavsi mu da vise necu dosađivati.
Na kraju nas 26 radnika se udruzilo i opnomcilo advokata,[*...*]. Spor je okoncan u nasu korist, ali je u međuvremenu proglasen bankrot, pa nas firma nije bila u obavezi vratiti na posao, ali smo imali pravo na isplatu minimalca od dana otkaza pa do dana proglasenja bankrota.Međutim, tu nas je "opasio " advokat, jer je od sviju nas umesto dogovorenih 15 % od isplacene sume, za sebe uzeo 25 %, pa tako dobismo spor a izgubismo od naseg advokata, koji bi trebao da nas stiti, rekavsi naam da smo dobro prosli, a ispada da on kao nije.
Ovo pisem da se zna, da nam je malo mogao pomoci gospodin Zastitnik građana da je hteo, mi bi smo prikupili dokumentaciju i sigurno bi ga castili po zavrsetku spora, samo malo da nam je pomogao.Mislim da ga grad zato i placa, da pomaze građanima.Ovako se jedino dobro pocastio poznati advokat, jer je svakom od nas uzeo po 25 %, umesto dogovorenih 15 %, ne misleci na poznati ZAKONIK CARA DUSANA i sta u njemu pise o pravicnosti.
mali Odgovori
Eh uvek skije kratke sneg dubok....
Aktivista Odgovori
Kobescxak baš mi je žao kako ste prošli...nije fer...
Brane Odgovori
Zastitnik nije advokat. Obracanje njemu umesto advokatu nosi izvesne rizike. To je kao lecenje kupovinom lekova po savetu apotekara, a bez dijagnoze i terapije date od strane lekara. Svstan sam da su primanja vecine ljudi takva da ne mogu da plate troskove advokatske tarife. Treba se ipak obratiti postenom i korektnom advokatu, jer oni imaju pravo da tarifu snize do odredjenog iznosa, a mogu da omoguce i placanje na rate.
Jeca Odgovori
Brane@Šta će nam zaštitnik te pare može da se iskoriste na mnoge pametnije stvari ,uostalom i na plaćanje moralnih advokata obespravljenim građanima Subotice , koji su slabog materijalnog statusa, mislim da bih to mnogo bolje i racionalnije bilo kako za grad,tako i za građane, od ovakvi korupiranih zaštitnika nema vajde.
Brane Odgovori
@jeca
Lepo sam napisao kod postenog i korektnog advokata. Nisu ni oni svi isti. Raspitajte se. Generalizovati je opasno.
Kod izbora advokata treba obici vise njih, pa se odluciti. Svaki put kad mislite da advokat hoce da vas zakine, trazite tarifu na uvid. Tarifa nije nesto sto oni odredjuju po svojoj volji, vec mora biti objavljena u odgovarajucem sluzbenom glasilu. Advokat nije duzan da radi po ceni ispod tarife, ali moze ako hoce. Kad se radi sa advokatom na procenat, omcemu je neko pisao, tada sa advokatom treba sklopiti ugovor o procentu ili bar potpisati i overiti izjavu o tome.
sos Odgovori
@Brane

Gospodine,nije tema advokatura i advokati vi ste namerno ili'' slucajno ''pobrkali loncice i skrenuli vodu na svoj mlin.TEMA JE ombudsman navodni'' zastitnik'' gradjana koji za svoj (ne)rad prima veliki licni dohodak zajedno sa pomocnicima,REC JE O TOME DA NAM TAKAV ZASTITNIK GRADJANA NE TREBA.!!!o advokatima nekom drugom prilikom.
lakumity103 Odgovori
@sos
u potpunosti ste u pravu.
student Odgovori
Zaštitnik građana je samostalni organ Gradske uprave sa zadatkom da se građani ne čuju dok gradska i državna uprava spava. Laku noć.
Brane Odgovori
@sos

Gospodine, Vama hvala sto ste mi skrenuli paznju na to sta je tema ove vesti. Ja to bez Vase pomoci nikad ne bih shvatio. Da ste pazljivo citali sve komentare, verovatno biste primetili da nisam ni prvi ni jedini koji je pominjao advokate. Ipak, preuzeli ste na sebe ulogu urednistva ovog sajta i odlucili da me opomenete da se drzim teme. Da je pomenuto urednistvo moj komentar smatralo neadekvatnim, ne bi bio ni objavljen. A Vi, ako Vam se moj komentar nije dopao mogli ste prosto da mi date "palac dole", umesto da me "ucite pameti". Ipak sa Vama se u jednom slazem potpuno, a to je da je institucija zastitnika gradjana (ovakva kakvu imamo) potpuno nepotrebna.
Znam da ovaj komentar sad predstavlja prepisku izmedju nas dvojice samih, ali nadam se da ce biti objavljen, buduci da ste se prvo Vi obratili meni nevezano za temu, a ne ja Vama.
sos Odgovori
@Brane;

Sada jos zamena teza, ja ne vidim zasto bi vas tekst bio zabranjen ako ne krsite pravila za objavljivanja komentara,uzgred nisam iz urednistva ovog sajta i moji pojedini tekstovi su bili cenzurisani kada me je ponela emocija.Sto se tice vasih tekstova PROCITAJTE IH JOS JEDNOM PAZLJIVO PA CETE VALjDA SHVATITI DA STE PROMASILI TEMU namerno ili slucajno, to je tako ali bih rekao da je to pre NAMERNO NEGO SLUCAJNO.!!! U uvodnom tekstu je rec o ombudsmanu a ne o advokatima,to je tema neke druge price najpre ''licne''prirode i'' licnih'' a ne interesa gradjana.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.