Komentara: 3
Pregleda: 5742

XVII Interetno festival od 22. do 26. avgusta

14.08.2018. u 13:32h
Izvor: Subotica.com
Sedamnaesti po redu Interetno festival, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker”, biće održan od 22. do 26. avgusta.
XVII Interetno festival od 22. do 26. avgusta

Tokom pet festivalskih dana, posetiocima će se predstaviti šest folklornih grupa iz naše zemlje i osam iz inostranstva. Kao što je publika i navikla, program će svake večeri biti organizovan u Etnopolisu, prostoru kod Gradske kuće.

- Puno interesantnih ansambala će biti ove godine, sa teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza čak tri, jedan od najjačih ansambala Rusije, Tatarstan i Jakutija. To do sada nismo imali priliku da vidimo. Dolazi nam ansambl iz Kolumbije, Meksika, Paname i Paragvaja. Naravno, kao i svake godine među učesnicicima biće i ansambli iz Mađarske i Srbije - kaže Bela Bodrogi, direktor „Interetno festivala“, dodajući da će festivalski dani i ove godine biti organizovani u još nekoliko gradova. - Ove godine Interetno dani biće održani u još tri grada. Senta je već jedanaesti put domaćin, Srbobran drugi put, a prvi put i Kiškunhalaš. Na ovaj način, širimo ideju Interetno festivala i pokret koji predstavljamo.

Manifestacija će početi u sredu, 22. avgusta u 20 časova plesnom panoramom, koja je zajednički program ansambla iz Kečkemeta i folklorne grupe Rona MKC „Nepker“, dok će svečana ceremonija otvaranja biti dan kasnije, u četvrtak u isto vreme, kada će se publici predstaviti svi učesnici.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, „Interetno“ će i ove godine ponuditi prateći program u vidu vašara narodnih rukotvorina, gastro sela, Vinske ulice, Igraonice za decu „Zlatna kapija“ i festivalskog kluba. Veći deo pratećeg programa biće održan u Etnopolisu, dok će muzički program svake večeri biti organizovan u festivalskog klubu, u MKC „Nepker“.

XVII Interetno festival od 22. do 26. avgusta

Foto: Szabad Magyar Szó

Od 20. avgusta, posetioci će imati priliku da kupe Pasoš festivala koji sadrži program, razne popuste za proizvode na vašaru, besplatne ulaznice za festivalski klub i nagradnu igru.

Kao i prošle godine, organizaciju festivala, prema rečima Bodrogija, pratili su veliki finansijski problemi. Sredstva ostvarena preko konkursa na republičkom, pokrajinskom nivou i od Grada Subotica čine samo 20 odsto budžeta festivala.

- Poražavajuće u odnosu na prethodnu godinu su sredstva, koja smo dobili od pokrajine, dok je Grad izdvojio sredstva kao i prošle godine, što je jedna petina iznosa u odnosu na prethodne godine. Pokazali smo da kad čovek želi nešto veliko da napravi, može kad ima prijatelje i prihvaćene normative jednog festivala. Ove godine, po prvi put, šira društvena zajednica podržala je ovaj festival, CIOFF Mađarske i CIOFF Srbije, koji je učestvovao u obezbeđivanju kvalitetnih ansambala - ističe Bodrogi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5742

Povezane vesti

Povezane teme

bela bodrogi

interetno

interetno festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.