• Pregleda: 4491

XVII Interetno festival od 22. do 26. avgusta

Sedamnaesti po redu Interetno festival, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker”, biće održan od 22. do 26. avgusta.
XVII Interetno festival od 22. do 26. avgusta

Tokom pet festivalskih dana, posetiocima će se predstaviti šest folklornih grupa iz naše zemlje i osam iz inostranstva. Kao što je publika i navikla, program će svake večeri biti organizovan u Etnopolisu, prostoru kod Gradske kuće.

- Puno interesantnih ansambala će biti ove godine, sa teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza čak tri, jedan od najjačih ansambala Rusije, Tatarstan i Jakutija. To do sada nismo imali priliku da vidimo. Dolazi nam ansambl iz Kolumbije, Meksika, Paname i Paragvaja. Naravno, kao i svake godine među učesnicicima biće i ansambli iz Mađarske i Srbije - kaže Bela Bodrogi, direktor „Interetno festivala“, dodajući da će festivalski dani i ove godine biti organizovani u još nekoliko gradova. - Ove godine Interetno dani biće održani u još tri grada. Senta je već jedanaesti put domaćin, Srbobran drugi put, a prvi put i Kiškunhalaš. Na ovaj način, širimo ideju Interetno festivala i pokret koji predstavljamo.

Manifestacija će početi u sredu, 22. avgusta u 20 časova plesnom panoramom, koja je zajednički program ansambla iz Kečkemeta i folklorne grupe Rona MKC „Nepker“, dok će svečana ceremonija otvaranja biti dan kasnije, u četvrtak u isto vreme, kada će se publici predstaviti svi učesnici.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, „Interetno“ će i ove godine ponuditi prateći program u vidu vašara narodnih rukotvorina, gastro sela, Vinske ulice, Igraonice za decu „Zlatna kapija“ i festivalskog kluba. Veći deo pratećeg programa biće održan u Etnopolisu, dok će muzički program svake večeri biti organizovan u festivalskog klubu, u MKC „Nepker“.

Foto: Szabad Magyar Szó

Od 20. avgusta, posetioci će imati priliku da kupe Pasoš festivala koji sadrži program, razne popuste za proizvode na vašaru, besplatne ulaznice za festivalski klub i nagradnu igru.

Kao i prošle godine, organizaciju festivala, prema rečima Bodrogija, pratili su veliki finansijski problemi. Sredstva ostvarena preko konkursa na republičkom, pokrajinskom nivou i od Grada Subotica čine samo 20 odsto budžeta festivala.

- Poražavajuće u odnosu na prethodnu godinu su sredstva, koja smo dobili od pokrajine, dok je Grad izdvojio sredstva kao i prošle godine, što je jedna petina iznosa u odnosu na prethodne godine. Pokazali smo da kad čovek želi nešto veliko da napravi, može kad ima prijatelje i prihvaćene normative jednog festivala. Ove godine, po prvi put, šira društvena zajednica podržala je ovaj festival, CIOFF Mađarske i CIOFF Srbije, koji je učestvovao u obezbeđivanju kvalitetnih ansambala - ističe Bodrogi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
SUBOTICA Odgovori
Ovo je najlepsa letnja manifestacija u gradu. Upoznavanje muzicke kulture naroda sirom sveta.Znam da mnogi ne vole ni ovo, kazace- potrebnije je ovo ili ono, mogla je neka druga muzika, sto bas u centru kada je ovo miran grad.. e, takvi ostanite kod kuce, zakljucajte se-tu ste na bezbednom.Jedino vam mozda zasmeta muzika is obliznjeg kafica.
ILIJA ERZSÉBET Odgovori
Hvala dragom Bogu da je Interetno vracen u centar grada,,jer je ovo jedna kvalitetna manifestacija koju jednako vole i deca i odrasli,,,da kazem i to da je ovo najposecenija manifestacija u gradu,,,,zar ima takvih kojima smeta??Oni sigurno nisu Suboticani,,,,,Veliko HVALA u ime mnogih nas ,,,,
Miladin Odgovori
Evo, ja nisam iz Subotice ali jako volim i grad i Subotičane.
Večeras sam se sa suprugom zadesio u SU i jako nam je drago da se baš sada manifestacija održava. Čestitke organizatorima.
Veliki pozdrav :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.