Komentara: 3
Pregleda: 4173

XIV Etnofest od 21. do 26. juna u Subotici i na Paliću

19.06.2017. u 17:08h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnji Etnofest počeće u sredu, 21. juna, i trajaće do nedelje. Organizatori su pripremili bogat program, a ulaz na sva dešavanja je besplatan.
XIV Etnofest od 21. do 26. juna u Subotici i na Paliću

Ovog puta Etnofest će se održati na više lokacija u Subotici i na Paliću, a prvog dana festivala ujedno se obeležava i Dan muzike sveta.

U tri koncertne večeri na festivalu, nastupaće umetnici iz naše zemlje i zemalja u okruženju, odnosno iz Mađarske, Austrije i Češke. Etnofest će posetioce voditi muzičkim stazama koje spajaju Balkan sa Centralnom Evropom, ali će biti u prilici i da čuju zanosne zvuke argentinskog tanga ili španskog flamenka.

Organizator festivala je Udruženje Etnofest, koje tokom novembra organizuje još i festival savremenog džeza i eksperimentalne muzike "Jazziré".

Etnofest je muzički događaj u domenu "world music", odnosno muzike sveta, koji se od 2004. godine održava na Paliću i u Subotici. Festival je često propraćen emitovanjem dokumentarnih filmova o muzici sveta, izložbama, fotografskim, filmskim i muzičkim radionicama.

Program 14. Etnofesta, festivala muzike sveta

Sreda, 21. jun

Klein House društveni bar, Subotica

20:00 – Izložba "world music" koncertnih fotografija. Učesnici: Edvard Molnar (Subotica), Pere Masramon (Barcelona), Tomas Opitz (Budimpešta).

Petak, 23. jun

Velika terasa, Palić

20:30 – koncert Paul Schuberth i Tomáš Novák (AT, CZ). 

Paul je harmonikaš koji dolazi iz Gornje Austrije, a Tomáš je violinista, rođen u Pragu. Upoznali su se 2012, a njihova muzička saradnja počinje dve godine kasnije, kada i počinju svoju potragu za drugačijom interpretacijom i zvukom. Kao krajnji cilj, zacrtali su savršenu mezalijansu muzičkog disbalansa, sakrivene elemente virtuoznosti, umerenu eksplozivnost, pretencioznu jednostavnost, nespretnu ozbiljnost i sofisticiranu pop muziku.

21:30 – koncert Etnofest Quartet (HU). Sastav čine Borbély Mihály (duvački instrumenti), György Mihály (gitara, buzuki), Horváth Balázs (kontrabas) i Gálfi Attila (bubnjevi).

Borbély Mihály jedan je od najsvestranijih mađarskih multiinstrumentalista na polju tradicionalne, džez i savremene muzike. Dobitnik je brojnih nacionalnih priznanja za svoje stvaralaštvo, a takođe je sarađivao sa brojnim muzičarima širom Evrope. Na festival dolazi u sastavu koji će se ovde premijerno predstaviti, a koji podjednako dobro razume i interpretira mađarsku tradicionalnu muziku i balkanske ritmove.

23:00 – Cue Tew Lee, DJ (Tilos rádio, HU)

Cue Tew Lee, odnosno Imre Keszthelji, već dve decenije je urednik programa tradicionane muzike na poznatom peštanskom "Zabranjenom" (Tilos) radiju. Poznat je po svom elektičnom muzičkom izboru. Jedna od večeri na ovogodišnjem Etnofestu će proteći u znaku latino, afro i balkanske muzike, dok će druge večeri puštati autentičnu tradicionalnu muziku karpatskog basena.

XIV Etnofest od 21. do 26. juna u Subotici i na Paliću

Subota, 24. jun

Velika terasa, Palić

20:30 – koncert Contrabajando Duo (RS). Sastav čine David Sič (kontrabas) i Miroslav Idić (harmonika).

Subotički Contrabajando Duo izvodi obrade tango klasika, a njihova interpretacija obiluje svežinom i povremenim improvizativnim sekvencama. Iako su studije završili na različitim akademijama, te što im je muzičko odrastanje teklo različitim putevima, Contrabajando je spojio njihove sličnosti i istakao zajednički senzibilitet ka argentinskoj muzici. Obojica su istaknuti pedagozi Muzičke škole u Subotici.

21:30 – koncert Miško Plavi Trio (RS). Sastav čine Milivoje Petrović a.k.a Miško Plavi (harmonika), Vasil Hadžimanov (klavijature) i Srđan "Johnny" Dunkić (bubnjevi).

Milivoje Petrović je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista, saradjujući sa bendovima Via Talas, D’Boys, Piloti, Ekatarina Velika i drugim. Poslednjih godina njegova preokupacija je harmonika, a sa ovim instrumentom je izgradio značajnu karijeru. Program koji ovaj trio izvodi u okviru 14. Etnofesta, sačinjen je od autorskih numera, ali i obrada poznatih standarda (npr. Libertango) i hitova svetskih izvođača poput Steve-ja Wondera, grupe Cream, Milana Mladenovića i drugih.

23:00 – Cue Tew Lee, DJ (Tilos rádio, HU).

XIV Etnofest od 21. do 26. juna u Subotici i na Paliću

Nedelja, 25. jun

Klein House društveni bar, Subotica

20:00 – koncert Dušan Popović Lipovac & Spona (RS). Sastav čine Dušan Popović Lipovac (gitara), Sara Kutlešić (piano), David Sič (bas), Radost Galonja (vokal), Bojan Krtinić (klarinet), Katarina Radivojević (perkusije) i Slavko Živković (bubnjevi).

Spona je muzički sastav koji se bavi fuzijom balkanske muzike sa flamenkom, elementima dve muzičke tradicije regiona, koja dele sličnu istoriju. Od izvornih pesama Srbije, Crne Gore i Makedonije, preko sevdaha, pa sve do španskih ritmova inspirisanih rumbom, tangosom, bulerijasom, ovaj sastav karakterišu moćan zvuk, prepoznatljive melodije i harmonije. Njihov koncert zatvara 14. Etnofest.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4173
Povezane teme

etnofest

festival etnofest

program etnofest festivala

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.