Komentara: 23
Pregleda: 4524

Vulin: Srbija neće podizati zidove!

22.06.2015. u 01:22h
Izvor: Subotica.com
Radna grupa za rešavanje mešovitih migracionih tokova, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na prvoj sednici u ponedeljak sagledaće stanje po pitanju azilanata, koliko ih ima, odakle dolaze i kuda idu, i preduzeti sve neophodne mere, kako bi zaštitila zdravlje i bezbednost građana Srbije, ali i svih onih koji dolaze i prolaze kroz našu zemlju.
Vulin: Srbija neće podizati zidove!

- Mi ćemo sve raditi u skladu sa najvišim svetskim i evropskim standardima, u skladu sa našim zakonodavstvom, na prvom mestu štiteći interese naše zemlje, ali vodeći računa o ljudskim pravima svih - najavio je ministar Aleksandar Vulin prilikom današnjeg obraćanja novinarima u Subotici. - Srbija ne može nikoga sprečiti da podigne zid, ali ona sigurno neće dizati zid i ograde prema svojim susedima.

Ministar je podsetio da će 1. jula biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, a iako u vreme kada je ona dogovarana niko nije razmišljao o zidu, to će sigurno biti jedna od glavnih tema.

Prema njegovim rečima, neposredno pošto je Mađarska najavila podizanje ograde na granici sa Srbijom, azilanti sve brže napuštaju našu zemlju, verovatno iz straha da kasnije neće moći da odu.

Vulin: Srbija neće podizati zidove!

Srbiju i Mađarsku razdvajaće bodljikava žica

- Prosečno smo imali oko 600 ljudi koji traže stalni smeštaj, a sada imamo 200 - 250 onih koji ostaju u nekom od naših smeštaja. Mi sprečavamo ilegalne prelaske granice, a oni koji zatraže azil u skladu sa međunarodnim konvencijama, imaju pravo na slobodno kretanje na teritoriji zemlje – objasnio je ministar. - Pravo kretanja ne možemo zabraniti nikome, a na nama je da obezbedimo da ono bude sigurno, bezbedno, sanitarno čisto, da sve bude u skladu sa odgovarajućim standardima.

Činjenica je da će se podizanjem zida povećati broj ilegalnih migranata na području Subotice i drugih pograničnih mesta, a taj problem će se, takođe, rešavati u skladu sa međunarodnim konvencijama i našim zakonima.

- Srbija nije kriva za trenutno stanje, već, kao što se to desilo mnogo puta, trpi posledice tuđih politika i tuđih grešaka. Nismo mi izazvali ratove u severnoj Africi, nismo uništili domovine i domove i naterali ljude da traže spas. Saosećamo sa njihovom nesrećom, postupaćemo prema ljudima kao ljudi. Tako smo radili u čitavoj svojoj istoriji i ova generacija neće biti izuzetak – kategoričan je ministar Vulin.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 4524

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

aleksandar vulin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.