Komentara: 35
Pregleda: 7451

Mađarska odlučila - podići zid što pre!

24.06.2015. u 15:29h
Izvor: Blic
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je vlada u Budimpešti odlučila da podigne privremenu ogradu na granici sa Srbijom što je pre moguće kako bi zaustavila dolazak imigranata.
Mađarska odlučila - podići zid što pre!

Sijarto je rekao da je potrebno promeniti nekoliko zakona pre početka izgradnje, mada nije rekao kada bi radovi mogli početi. On je rekao da ograda nije "bilateralno pitanje" sa Srbijom, s kojom, kako je naveo, "odnosi nikada nisu bili dobri kao sada".

Sijarto je rekao da je u Mađarsku ove godine ušlo 61.000 ilegalnih imigranta, skoro svi preko Srbije. Većina onih koji su zatražili status izbeglice u Mađarskoj, brzo su otišli ka zapadnoevropskim državama.

Viktor Orban, premijer Mađarske, prošle nedelje je najavio ovu odluku.

- Nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije. Ako treba, fizički ćemo zatvoriti granicu - poručio je Orban.

O svemu će biti reči na zajedničkoj sednici vlada dve zemlje, 1. jula u Budimpešti.

Sasvim je logično za očekivati da će podizanje ovih zidova u daljoj budućnost minimalno usporiti tranzit izbeglica iz ugroženih područja kroz Suboticu, a to znači da će verovatno biti potrebno da se nađe sistemsko rešenje za prihvat i zbrinjavanje ovih većinom iscrpljenih, siromašnih i očajnih ljudi, pogotovo što će leto vrlo brzo proći, a teški zimski dani na otvorenom prete da mnogima ugroze živote.

Ukoliko se rešenje ne nađe u skorije vreme možemo vrlo uskoro očekivati još više izbeglica i migranata na ulicama Subotice, a to je u neku ruku i briga više za bezbednost građana.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 7451

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.