Komentara: 12
Pregleda: 3490

Vučinić o Pozorištu: Ko ima bolju ideju - nek je iznese

25.04.2012. u 23:46h
Izvor: SuMedija
Za završetak zgrade Narodnog pozorišta u Subotici bilo bi dovoljno sedam miliona evra, a za drugi deo tog projekta potrebno je znatno više novca, prema nekim računicama deset miliona evra, budući da je oprema, osvetljenje, tonska i scenska tehnika skupa, izjavio je u intervjuu za Mađar so (Magyar Szo) gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.
Vučinić o Pozorištu: Ko ima bolju ideju - nek je iznese

On je kritičare pozvao da, ako imaju ideju šta sa pozorištem, da ih iznesu.

Povodom pisma o namerama firme „Cineplexx" o tome da iznajme deo prostora pozorišne zgrade, Vučinić je rekao da sada „mnogi patetično pominju da će bioskop uništiti hram kulture, ali da ne uzimaju u obzir da sada taj hram ne liči ni na šta".

"Oni koji na planove u odnosu na bioskop ovako histerično reaguju, što je po meni u vezi sa izbornom kampanjom koja je uveliko u toku, izgleda da se nikad nisu obreli u centru grada i ne vide kakvu beznadežnu sliku pruža polugotova betonska konstrukcija u srcu grada" - rekao je Vučinić.

On je podsetio da koncepcija pozorišta i bioskopa u zajedničkoj zgradi nije nova, jer je od buduće pozorišne zgrade na udaljenosti od 600-700 metara već ostvarena tako da ni Art biokop „Lifka", niti pozorište „Deže Kostolanji" nemaju naročite probleme zbog toga što su u istoj zgradi.

Subotički gradonačelnik je izneo da su u vezi sa izgradnjom Narodnog pozorišta problemi postali "zaista teški" u poslednje dve godine i da je nedostatak novca doveo do toga da ugovori potpisani od strane republike, pokrajine i lokalne samouprave „ne vrede ništa" jer, kako je rekao, nema toliko novca.

Drugi problem, prema oceni Vučinića, je i da treba pronaći način kako da se smanje budući troškovi.

Iako je u protekle četiri godine na vlasti u gradu bila Demokratska stranka, Vučinić je odbio odgovornost za stanje u vezi sa izgradnjom pozorišta.

"Mogao je neko da započne čak i svemirski aerodrom, u sred ekonomske krize se uopšte ne bih osećao odgovornim da ga još nismo završili. Ukoliko uzmemo u obzir gradski budžet, zgrada pozorišta je isto tako teško izvodljiva kao i svemirski aerodrom" - rekao je Vučinić.

On je rekao da je izgradnja pozorišta obaveza, ali da lokalna samouprava ne želi da "proćerda" novac bez toga da ne preispita projekat i ne sagleda mogućnosti upotpunjavanja sa komercijalnim sadržajima.

"Ne želimo da godinama novac bacamo u bunar bez dna. Siguran sam da ćemo za pola godine imati gotov plan o tome šta uraditi sa polugotovom zgradom, kako je završiti" - rekao je Vučinić koji je izneo i projekciju završetka zgrade

"Ako uspemo da privučemo i privatni kapital, za dve i po godine će centar grada biti uređen i neće ga ružiti polugov betonski objekat. Uz Gradsku kuću, to je druga najznačajnija zgrada u Subotice – zaključio je Vučinić, odbijajući ocenu da je ta zgrada postala žrtva lokalne borbe između Saveza vojvođanskih Mađara i DS-a, jer se „njemu pre čini da je ona žrtva krize unutar SVM-a".

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3490
Povezane teme

Saša Vučinić

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

subotica bioskop

cineplexx subotica

cineplex subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.