• Pregleda: 3110

Vučinić o Pozorištu: Ko ima bolju ideju - nek je iznese

Za završetak zgrade Narodnog pozorišta u Subotici bilo bi dovoljno sedam miliona evra, a za drugi deo tog projekta potrebno je znatno više novca, prema nekim računicama deset miliona evra, budući da je oprema, osvetljenje, tonska i scenska tehnika skupa, izjavio je u intervjuu za Mađar so (Magyar Szo) gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.
Vučinić o Pozorištu: Ko ima bolju ideju - nek je iznese

On je kritičare pozvao da, ako imaju ideju šta sa pozorištem, da ih iznesu.

Povodom pisma o namerama firme „Cineplexx" o tome da iznajme deo prostora pozorišne zgrade, Vučinić je rekao da sada „mnogi patetično pominju da će bioskop uništiti hram kulture, ali da ne uzimaju u obzir da sada taj hram ne liči ni na šta".

"Oni koji na planove u odnosu na bioskop ovako histerično reaguju, što je po meni u vezi sa izbornom kampanjom koja je uveliko u toku, izgleda da se nikad nisu obreli u centru grada i ne vide kakvu beznadežnu sliku pruža polugotova betonska konstrukcija u srcu grada" - rekao je Vučinić.

On je podsetio da koncepcija pozorišta i bioskopa u zajedničkoj zgradi nije nova, jer je od buduće pozorišne zgrade na udaljenosti od 600-700 metara već ostvarena tako da ni Art biokop „Lifka", niti pozorište „Deže Kostolanji" nemaju naročite probleme zbog toga što su u istoj zgradi.

Subotički gradonačelnik je izneo da su u vezi sa izgradnjom Narodnog pozorišta problemi postali "zaista teški" u poslednje dve godine i da je nedostatak novca doveo do toga da ugovori potpisani od strane republike, pokrajine i lokalne samouprave „ne vrede ništa" jer, kako je rekao, nema toliko novca.

Drugi problem, prema oceni Vučinića, je i da treba pronaći način kako da se smanje budući troškovi.

Iako je u protekle četiri godine na vlasti u gradu bila Demokratska stranka, Vučinić je odbio odgovornost za stanje u vezi sa izgradnjom pozorišta.

"Mogao je neko da započne čak i svemirski aerodrom, u sred ekonomske krize se uopšte ne bih osećao odgovornim da ga još nismo završili. Ukoliko uzmemo u obzir gradski budžet, zgrada pozorišta je isto tako teško izvodljiva kao i svemirski aerodrom" - rekao je Vučinić.

On je rekao da je izgradnja pozorišta obaveza, ali da lokalna samouprava ne želi da "proćerda" novac bez toga da ne preispita projekat i ne sagleda mogućnosti upotpunjavanja sa komercijalnim sadržajima.

"Ne želimo da godinama novac bacamo u bunar bez dna. Siguran sam da ćemo za pola godine imati gotov plan o tome šta uraditi sa polugotovom zgradom, kako je završiti" - rekao je Vučinić koji je izneo i projekciju završetka zgrade

"Ako uspemo da privučemo i privatni kapital, za dve i po godine će centar grada biti uređen i neće ga ružiti polugov betonski objekat. Uz Gradsku kuću, to je druga najznačajnija zgrada u Subotice – zaključio je Vučinić, odbijajući ocenu da je ta zgrada postala žrtva lokalne borbe između Saveza vojvođanskih Mađara i DS-a, jer se „njemu pre čini da je ona žrtva krize unutar SVM-a".

Izvor: SuMedija

povezane teme

12
Trol Odgovori
"ali da ne uzimaju u obzir da sada taj hram ne liči ni na šta" - pa u poslednje četri godine ne liči ni na šta! Čuj ti njega "ne žele da proćerdaju novac" , pa šta ste uradili sa ostalim projektima? Imaćete plan za pola godine, što niste imali pre četri godine? Eh moj Vučiniću, pokazao si svoje - ništa!
BAĆO Odgovori
Šta pričate!!!
ŠTO STE GA SRUŠILI!!!!Pa vi ste na vlasti 12godina!!!
Kakav mozak može vama još da veruje?!!!
S-ne Odgovori
Koja kriza,nova ideja?! Neka se ispune data obecanja,da odobren NOVAC,i resen problem!!!
djole Odgovori
NEMA OPRAVDANJA !!!!! RESITE POZORISTE STO PRE !!!!! BILO KO !!!!!
Sasha Odgovori
Vučiniću, imali su građani Subotice bolju ideju - DA SE NE RUŠI POZORIŠTE, NEGO DA SE RENOVIRA!!!
...vi ste podržali odluku o rušenju pozorišta, kada ste bili u vlasti sa Mađarima, i apsolutno ste odgovorni za katastrofalno stanje i situaciju sa našim pozorištem!!! VI STE SRAMOTA SUBOTICE!!! NESPOSOBNI STE, TO STE POKAZALI ZA OVE ČETIRI GODINE, SAMO LAŽETE NAROD, I ZBOG TOGA ĆETE BITI SUROVO KAŽNJENI NA IZBORIMA!!! ODLAZITE IZ NAŠEG GRADA, OVDE VAS NIKO VIŠE NE ŽELI!!!
S2S Odgovori
Moglo se sazidati identično (novo) pozorište i rešena stvar. Zašto se niko od sadašnjih vlastodržaca za ove četiri godine nije setio da zaustavi gradnju na vreme?!
Ivan Odgovori
Mi, koji smo vas izabrali, govorili smo vam da ga ne rusite. Molili, preklinjali.
Zato sto smo znali da ste nesposobni.
Zato sto smo videli da mutite, da ne zelite da predstavite projekat. Samim tim ste ostavili prostor sebi za mahinacije oko buduce gradnje.
Zato sto vam to nije bio prvi put da nesto srusite a nakon toga sve ostavite.
Zato sto ste namerno lagali ljude i govorili o "rekonstrukciji" a svi mogu da vide da je prava rec "unistenje". Govoreci uporno o "rekonstrukciji" zapravo pokazujete kolikim nas budalama smatrate. Nas, vase glasace, cije glasove toliko zelite da pridobijete.

Laz, prevara, otimacina, nerazumevanje, nesposobnost.
Sion Odgovori
Uzmite u vid Makedonsko narodno pozoriste u Skopljuista velicina udanjeno za samo 10 miliona evra.
Od samog starta 30 miliona evra je bila suluda cifra.
Hajdeda Odgovori
Ideja?
Evo jedne.
Za primer str....i (ne javno naravno, ipak smo ljudi) nekoliko glavnih za rušenje i krađu materijala tj. gde su naše cigle.
Naterati lokalne vlasti da nose oko vrata okačene table sa natpisom: Mi smo magarci koji su krali tako da se vidi
Dati vremena da se povuku liste za lokalne izbore kad vide oni sledeći šta ih čeka ako ovako budu radili.
Izaći na izbore mirno.
Ako ne može prvi deo ono drugo bi baš bilo neprocenjivo :)
Tao Odgovori
"Bolju ideju" su imali svi oni gradjani i gradjanke koji su potpisali peticiju i protestovali protiv rusenja zgrade pozorista... Napominjem, da su tu peticiju i protest podrzali i strucnjaci iz oblasti arhitekture i gradjevinarstva cije misljenje je ocigledno potpuno ignorisano, ali "krivi smo mi..."
B) Odgovori
Pismo Gojkovim fanovima...
Ne prebacujte odgovornost, ne bunite narod, vi ste ti koji hoće u koaliciju sa onima koji su odgovorni za skelete širom Subotice...
clouseau Odgovori
A inace, ko je projektovao toliko pozoriste?
Evo ti bolja ideja - umesto svih ovih bazena i gluposti koje radite u predizbornom programu, nastavite da radite pozoriste. Prvo treba zavrsiti jedan posao pa onda pocinjati drugi. A kasno je, jeli?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.