• Pregleda: 3492

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Dugogodišnji problemi vrtića u Donjem Tavankutu i Malom Bajmoku, čije su fasade i krovovi u veoma lošem stanju, ove godine će biti sanirani, poručuju iz PU "Naša Radost", dodajući da su sredstva obezbeđena, izvođač radova odabran, a da se na početak radova čekaju pogodni vremenski uslovi.
Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Vlaga i buđ, kao i prizor katastrofe i užasa, reči su kojima roditelji opisuju stanje u kojem se nalaze vrtići "Petar Pan" u Donjem Tavankutu i "Hajdi" u Malom Bajmoku. Koliko su ovi objekti predškolskog obrazovanja zapušteni, svedoče i fotografije, na kojima se jasno vidi da to nisu uslovi u kojima bi trebalo da borave deca.

- U Predškolskoj ustanovi "Naša radost" (Petar Pan) u Donjem Tavankutu su zidovi i plafon u katastrofalnom stanju. Jako su vlažni i prekriva ih buđ. Deca su konstantno bolesna. Nedopustivo je da deca borave u takvom okruženju - napisao je jedan roditelj u rubrici "Pištaljka".

- Ovako izgleda vrtić u Malom Bajmoku. Najblaže rečeno - užas i katastrofa. Kao u horor filmu. Ispisano, uništeno... Izgleda kao narkomanska jazbina. Vrata uvek širom otvorena, vandalima na izvolite. Kad već grad Subotica sređuje vrtiće "naokolo", čisto da znaju da ovako nešto stvarno postoji u Subotici. Uz sve to, nema ni pešačkog prelaza, pa je i bezbednost ugrožena. U šta da izrastu ova deca, kad rastu u ovakvom okruženju - pita se roditelj iz Malog Bajmoka.

Da je stanje u kojem se ovi objekti nalaze nedopustivo, saglasan je i Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša Radost", zbog čega su "Petar Pan", "Hajdi" i vrtić "Palčica" uvršteni u Plan sanacije još 2016. godine, ali su problemi, poput nedostatka tehničke dokumentacije i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja za većinu vrtića, kojima se Uprava bavi poslednje tri godine, produžili proceduru rekonstrukcije ovih objekata.

- Tako je sa vrtićem "Petar Pan", gde imamo vrlo kompleksnu situaciju. Naime, objekat formalno-pravno pripada Osnovnoj školi "Matija Gubec" iz Tavankuta, koja je praktično i zadužena za održavanje objekta, a prema Zakonu o budžetu, "Naša radost" ne može da ulaže sredstva u one objekte koji formalno-pravno nisu naši. Međutim, kako smo mi stvarni korisnici tog objekta, pokrenuli smo pitanje njegove rekonstukcije još 2016. godine, kada smo u Plan sanacije uvrstili ovaj vrtić, zajedno sa "Palčicom" i "Hajdi". Dokaz za to je da smo prošle godine na pokrajinskom konkursu dobili 3,5 miliona dinara za ove objekte, na osnovu čega je raspisana javna nabavka. Javna nabavka je završena i preduzeće "Jumol" iz Subotice je odabrano za izvođača radova i sad čekamo da se vremenske prilike poprave, jer se na ovim temperaturama ne može raditi fasada - kaže Vojnić.

Pored fasada, ove vrtiće čeka i obnova krova, oluka i gromobrana, čime će se, kako objašnjava naš sagovornik, problem vlage i buđi sistemski rešiti tako da se više ne vraća.

- Bilo je predloga od strane roditelja da se to umaže, ali to samo maskira probleme. Ne možemo rešiti problem maskiranjem, jer vlaga i buđ ostaju u zidu i probiće vrlo brzo. U avgustu smo prekrečili ceo zid, međutim, zbog dotrajalosti krova i limarije, ceo zid je stalno vlažan i danas izgleda kao da se ništa nije radilo. Dakle, problem zahteva sistemsko rešenje i velika ulaganja. Najpre se zid mora izolovati od vlage, postavićemo izolaciju od kamene vune, zatim se zidovi moraju isušiti, pa tek onda možemo da ih prekrečimo i tako ćemo biti mirni narednih 10-15 godina - poručuje Vojnić.

Dok čekaju početak radova, iz PU "Naše radosti" kažu da su deca izmeštena iz prostorija u kojima ima najviše buđi i vlage, kako ne bi boravila u neprimerenom prostoru.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Josh Odgovori
A tamo ce da grade stadione od 200 miliona evra... e moja Srbijo sta si docekala, da te ponavljaci i preletaci vode...
Davor Odgovori
Jedan od najbitnijih segmenata Naseg drustva gde Nam deca borave ne sme ovako da bude zapusten.
Ako treba neka grad organizuje javne donacije da se urede svi vrtici u gradu i svi ce se odazvati.
Samir
Zasto da organizuje donacije? Kad su imali 1 milion dolara za onog bradonju sto se setao u skupstini jer je namlatio nekog Amerikanca, neka sad ta ista skupstina da pare, dovoljno nam skidaju sa plata za ovakve stvari, malo neka i placaju nesto korisno.
Uvek u pravu Odgovori
Opet renovirate vrtiće a nama penzionerima ništa...
Dijana Odgovori
Uzas sta see dozvoljava u cemu deca da borave
Ok Odgovori
Samo da izvodjač ne bude firma koja radi i šumice, evo već odavno probijen rok završetka radova. Sala prokišnjava, prokišnjava i restoran gde deca jedu. Ne vidi se kraj radova... Naravno da podržavam ulaganje u ovakve stvari ali tenderi su čudo.
Istina... Odgovori
Tavankut za Hrvatiće, Mali Bajmok za Romčiće. A gde će migrantčiće? U celo drustvo.

Sme li istina u javnost? Nije li ona njen interes? Pozdrav za "grad" Nova Atlantida.
Saki
Nisu u Malom Bajmoku samo romi.... Nemoj biti nacionalista! U tom objektu ne znam da li ih ima 5%. A i da ih ima i vise i to su deca!
Alex Odgovori
Ali nemojte samo renovirati, već i obezbedite da ljudi ne ulaze preko noći i crtaju grafite po fasadi. N aobdaništu je kapija uvek otvorena
Uvek u pravu Odgovori
Nisam ja penzioner , samo sam vas testirao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.