Komentara: 10
Pregleda: 5455

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

16.01.2020. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
Dugogodišnji problemi vrtića u Donjem Tavankutu i Malom Bajmoku, čije su fasade i krovovi u veoma lošem stanju, ove godine će biti sanirani, poručuju iz PU "Naša Radost", dodajući da su sredstva obezbeđena, izvođač radova odabran, a da se na početak radova čekaju pogodni vremenski uslovi.
Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Vlaga i buđ, kao i prizor katastrofe i užasa, reči su kojima roditelji opisuju stanje u kojem se nalaze vrtići "Petar Pan" u Donjem Tavankutu i "Hajdi" u Malom Bajmoku. Koliko su ovi objekti predškolskog obrazovanja zapušteni, svedoče i fotografije, na kojima se jasno vidi da to nisu uslovi u kojima bi trebalo da borave deca.

- U Predškolskoj ustanovi "Naša radost" (Petar Pan) u Donjem Tavankutu su zidovi i plafon u katastrofalnom stanju. Jako su vlažni i prekriva ih buđ. Deca su konstantno bolesna. Nedopustivo je da deca borave u takvom okruženju - napisao je jedan roditelj u rubrici "Pištaljka".

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

- Ovako izgleda vrtić u Malom Bajmoku. Najblaže rečeno - užas i katastrofa. Kao u horor filmu. Ispisano, uništeno... Izgleda kao narkomanska jazbina. Vrata uvek širom otvorena, vandalima na izvolite. Kad već grad Subotica sređuje vrtiće "naokolo", čisto da znaju da ovako nešto stvarno postoji u Subotici. Uz sve to, nema ni pešačkog prelaza, pa je i bezbednost ugrožena. U šta da izrastu ova deca, kad rastu u ovakvom okruženju - pita se roditelj iz Malog Bajmoka.

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Da je stanje u kojem se ovi objekti nalaze nedopustivo, saglasan je i Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša Radost", zbog čega su "Petar Pan", "Hajdi" i vrtić "Palčica" uvršteni u Plan sanacije još 2016. godine, ali su problemi, poput nedostatka tehničke dokumentacije i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja za većinu vrtića, kojima se Uprava bavi poslednje tri godine, produžili proceduru rekonstrukcije ovih objekata.

- Tako je sa vrtićem "Petar Pan", gde imamo vrlo kompleksnu situaciju. Naime, objekat formalno-pravno pripada Osnovnoj školi "Matija Gubec" iz Tavankuta, koja je praktično i zadužena za održavanje objekta, a prema Zakonu o budžetu, "Naša radost" ne može da ulaže sredstva u one objekte koji formalno-pravno nisu naši. Međutim, kako smo mi stvarni korisnici tog objekta, pokrenuli smo pitanje njegove rekonstukcije još 2016. godine, kada smo u Plan sanacije uvrstili ovaj vrtić, zajedno sa "Palčicom" i "Hajdi". Dokaz za to je da smo prošle godine na pokrajinskom konkursu dobili 3,5 miliona dinara za ove objekte, na osnovu čega je raspisana javna nabavka. Javna nabavka je završena i preduzeće "Jumol" iz Subotice je odabrano za izvođača radova i sad čekamo da se vremenske prilike poprave, jer se na ovim temperaturama ne može raditi fasada - kaže Vojnić.

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Pored fasada, ove vrtiće čeka i obnova krova, oluka i gromobrana, čime će se, kako objašnjava naš sagovornik, problem vlage i buđi sistemski rešiti tako da se više ne vraća.

- Bilo je predloga od strane roditelja da se to umaže, ali to samo maskira probleme. Ne možemo rešiti problem maskiranjem, jer vlaga i buđ ostaju u zidu i probiće vrlo brzo. U avgustu smo prekrečili ceo zid, međutim, zbog dotrajalosti krova i limarije, ceo zid je stalno vlažan i danas izgleda kao da se ništa nije radilo. Dakle, problem zahteva sistemsko rešenje i velika ulaganja. Najpre se zid mora izolovati od vlage, postavićemo izolaciju od kamene vune, zatim se zidovi moraju isušiti, pa tek onda možemo da ih prekrečimo i tako ćemo biti mirni narednih 10-15 godina - poručuje Vojnić.

Vrtići "Petar Pan" i "Hajdi" dobijaju nove fasade i krovove

Dok čekaju početak radova, iz PU "Naše radosti" kažu da su deca izmeštena iz prostorija u kojima ima najviše buđi i vlage, kako ne bi boravila u neprimerenom prostoru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 5455

Povezane zviždaljke

Povezane teme

veljko vojnić

naša radost

rekonstrukcija fasade

predškolska ustanova naša radost

rekonstrukcija krova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.