Komentara: 1
Pregleda: 2932

Vremenske neprilike povećale intervencije Hitne pomoći

05.06.2019. u 12:45h
Izvor: TV Subotica
Zbog vremenskih neprilika, tokom prošle nedelje povećan je broj intervencija za 20 odsto, poručuju iz Službe hitne medicinske pomoći. Tokom protekla 24 sata, lekari hitne pomoći imali su čak 60 intervencija.
Vremenske neprilike povećale intervencije Hitne pomoći

Većina sugrađana sa kojima je ekipa TV Subotica razgovara kažu da vreme nepovoljno utiče na njih. Iako im promene ne prijaju, pogotovo prošlonedeljno zahlađenje, trude se da dovoljno vremena provode napolju u šetnji, a hronični bolesnici ističu da redovno uzimaju terapiju i pridržavaju se saveta lekara.

- Nisam meteoropata i čini mi se da sve zavisi od mog raspoloženja. Tako vreme može biti loše, ako sam raspoložen, raspoložen sam - kaže naš sugrađanin.

- Jako loše utiče na mene, ove nagle promene, jako loše utiču - požalio se jedan sugrađanin.

- Došta se loše osećam zbog ovih vremenskih prilika, ponekad osećam vrtoglavicu i pritisak mi mnogo varira. Šetam i plivam ponekad, tako da me to održava - kaže starija sugrađanka.

Vremenske neprilike povećale intervencije Hitne pomoći

Među rizične grupe osoba na koje oscilacije temperature, pritiska i vlažnosti vazduha nepovoljno utiču ubrajaju se mala deca, deca u pubertetu, trudnice, starije osobe i hronični bolesnici, kao što su kardiovaskularni, respiratorni i psihijatrijski bolesnici, a posebno su osetljive meteoropate, koje čine 30 odsto populacije. Lekar Službe za hitnu medicinsku pomoć, dr Vanja Vujinović ističe da je zdrav stil života i umerena fizička aktivnost jedan od načina da se tegobe, koje je javljaju i kod zdravih ljudi, smanje.

- Svaka osoba treba da obezbedi sebi dovoljnu količinu sna tokom noći, mada se može obezbediti i tokom dana ukoliko postoji potreba. Neophodan je adekvatan unos tečnosti, pod kojom se podrazumeva voda, dok alkoholna pića i kofeinske napitke treba izbegavati, jer su oni diuretici i doprinose dehidrataciji organizma. Potreban je i adekvatan unost hrane, tačnije pet obroka dnevno od kojih su tri glavna, a dve užine - objašnjava dr Vujinović.

Lekari podsećaju sugrađane da je važno da redovno uzimaju propisanu terapiju, kako bi smanjili nepovoljan uticaj vremenskih prilika na zdravlje.

- Ukoliko postoji neka nedoumica kada je u pitanju uzimanje adekvatne doze lekova, uvek su tu naše službe koje mogu da ih posavetuju, s obzirom na to da će hipertenzivni pacijenti sada imati probleme, jer će zbog oscilacije temperature, oscilirati i njihov pritisak i biće im neophodna korekcija terapije - dodaje dr Vujinović. 

Važno je, takođe, meriti krvni pritisak i na vreme se javiti izabranom lekaru ukoliko tegobe postoje ili je potrebna korekcija terapije.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2932
Povezane teme

hitna pomoć

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.