Komentara: 0
Pregleda: 2300

Vreme učestalih alergijskih reakcija

25.05.2017. u 14:52h
Izvor: RTV Yueco
Iz Zavoda za javno zdravlje napominju da je ove godine nedelju dana ranije počelo cvetanje trava i da je to razlog učestalih alergijskih reakcija.
Vreme učestalih alergijskih reakcija

Prema rečima biologa, Tatjane Škorić, koncentracija polena u vazduhu se povećava, a nekošenje trave i vetrovito vreme potpomažu sve goroj situaciji za one koji su alergicni na cvetanje trava.

Naša sugrađanka Kata Berkeš, hronično ima alergijsku reakciju na cvetanje trava i polen. Ona je za RTV Yueco rekla da taj problem rešava korišćenjem terapije i pripremom organizma pre sezone cvetanja.

Prema rečima doktorke Zorice Dragaš, alergija je prenaglašen imunološki odgovor organizma, a pojedine alergijske manifestacije imaju sezonski karakter. Simptomi alergijskog rinitisa tzv. alergijske kijavice su upala sluzokože nosa, kijanje, svrab, peckanje, curenje nosa i nadražaj u tom predelu, a alergijski konjuktivitis, upala vežnjače oka, ispoljava se kroz crvenilo vežnjače, svrab, peckanje i suzenje očiju.

U toku sezone cvetanja najbolji način za zaštitu od neželjenih alergijskih reakcija, prema mišljenjima stručnjaka, jeste promeniti sredinu, otputovati, smanjiti kretanje na otvorenom, poslove obavljati kada je vreme kišovito jer je tada najmanja koncentracija polena, češće se tuširati i prati kosu, a garderobu adekvatno zaštiti.

Za alergiju se kaže da je stečena bolest 21. veka i zbog toga je najbolji način borbe protiv alergije jačanje imunog sistema i održavanje zdravog stila života.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2300
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.